Norsk
Gamereactor
hardware-tekster

Test: MacBook Pro 16

Vi anmelder MacBook Pro 16, og kan med en gang konstatere at dette er den beste laptopen Apple noensinne har laget.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt


Det er vanskelig å ikke anerkjenne Apple for å ha laget noen avgjørende maskiner gjennom årene. Ikke bare har de pushet grensene for design, brukervennlighet og byggkvalitet, for ikke å nevne pris. De har samtidig erobret markedet med modeller som banet veien for det vi i dag kaller "ultrabooks". Og enten man liker, eller ikke liker, Apples designfilosofi og markedsposisjonering, så er det meget imponerende.

HQ

Men for et par år siden begynte det hele å gå i vasken. Butterfly-tastene ble implementert for å kunne gjøre chassiset tynnere, men den manglende taktile følelsen når man trykket ble raskt et omdiskutert emne blant Apple-entusiaster. Ikke bare det, tastaturene gikk fort i stykker, og antallet reparasjoner ble så omfattende at Apple måtte tilby spesielle programmer.

MacBook Pro 16

Dette er en av de første gangene Apple har tatt en avgjørende beslutning rundt designet, som ikke etter hvert ble akseptert av den bredere forbrukerskaren. Men de fortsatte å benytte de kontroversielle tastene, og dette gjorde dem sårbare for angrep fra en rekke konkurrenter, som Microsofts Surface-serie og Huaweis Matebooks. Man kunne lett tro at Apple ville holde fast på sin beslutning, og at Butterfly-tastene var kommet for å bli. Men nei.

Nå er de faktisk vekk. Apple utga i slutten av 2019 MacBook Pro 16, som ikke bare dropper Butterfly-tastene én gang for alle, men introduserer også en rekke endringer til deres design, som beviser at de ikke bare lytter til sine mest ivrige fans, de ønsker også å foreta endringer for å gjøre deres design enda mer brukervennlig.

Dette er en annonse:

Det var en lang nok introduksjon, så la oss snakke om den seneste MacBook-modellen, og hva som gjør den så spesiell.

MacBook Pro 16

For det første heter den nå "16" i stedet for "15", og det kommer av den nå litt større skjermen, som Apple har klart å integrere i samme chassis-størrelse som forrige modell. Det er ikke spesielt unikt, men likevel en positiv overraskelse at Apple, akkurat som størstedelen av bransjen, ønsker å vise så mye skjerm som mulig, med mindre skjermkanter. Enheten er samme størrelse, men Apple gjør her noe ganske uventet og har gjort 16 en smule tyngre enn sin forgjenger. I stedet for 1.83kg har maskinen nå en vekt på 2.0kg, som kommer av en litt tykkere bunn for mer effektiv kjøling, og et større 100 watt-timers batteri, som virkelig gir en strøm nok til hele dagen.

Og ja, når vi snakker om de små endringene som tilsammen gjør en stor forskjell, så har MacBook 16 fortsatt en touch-bar, og det er ikke mulig å kjøpe maskinen uten, men escape-tasten er nå en fysisk tast til venstre for baren, i stedet for å være touch-basert, som er noe skapere har bedt om i årevis. Det var kanskje bare en bagatell, men det er nettopp sånne endringer som viser at Apple er villige til å innrømme at tidligere designbeslutninger kanskje var litt forhastede.

Dette er en annonse:

Det viktigste Apple har rettet på med denne modellen er at vi endelig kan kalle Butterfly-tastene for et overstått kapittel, for MacBook Pro 16 benytter seg av Magic-taster i stedet, som man kanskje kjenner fra de separate tastaturene man blant annet får med en ny iMac. De er langt mer taktile, og "reiser" langt lengre for å nå aktiveringspunktet i bunnen av tasten. Selv om det fortsatt ikke er den beste tasten på markedet, som fortsatt må sies å være Lenovo ThinkPad-seriens ære, så er dette en forbedring som er så fundamental at den endrer hele maskinens identitet. De nye tastene føles fantastiske å bruke, og bør være mer motstandsdyktige i lengden overfor slit og støv.

MacBook Pro 16

MacBook Pro 16 har de kanskje beste høyttalerne vi her på Gamereactor noensinne har opplevd i en laptop. Det kan hende at du nå sitter og rynker på nesten av en slik påstand, men den låter nærmest som en separat bluetooth-høyttaler, som er innebygget i din maskin, og når man ligger på sengen og vil se noe på Netflix, eller bare høre på musikk uten å måtte medbringe ekstra utstyr - så er dette altså bare litt av et "party piece" for å si det mildt.

MacBook Pro 16 fremstår som en slags "Give the People What They Want"-maskin, som Marques Brownlee så flott sa det, for det ser virkelig ut til at feedback har formet hver eneste designbeslutning fra start til slutt her. Og ja, det er fortsatt fire Thunderbolt 3-porter, som passer de fleste fint her.

MacBook Pro 16

I den testede enheten fikk vi en åttekjernet Intel 9, 64GB RAM, et AMD 5500M-grafikkort og en 4TB SSD-harddisk - spesifikasjoner som er en del heftigere enn eksempelvis den dyreste Dell XPS 15, som gir deg "bare" 16 GB RAM og en harddisk på 512GB. Dessuten kan maskinen oppgraderes til hele 8TB plass. Så den har mer enn din tradisjonelle 15-16 tommers mobile arbeidsstasjon, men kan den kjøle disse komponentene godt nok? Det var som kjent problematikken med 2018-modellen. Heldigvis, takket være det større chassiset, har maskinen en større varmeavleder, større vifter og mer plass, som tilsammen gir hva Apple kaller "28% better thermal efficiency". Selv om vi ikke spesifikt opplevde noe thermal throttling under testperioden, så blir maskinen fortsatt varm. Men denne varmen begrenser ikke lenger prestasjonen, som er hele poenget. Ved forlenget intens bruk, som rendering, kan MacBook Pro 16 fortsatt bevare de samme clock-hastighetene i lengre tid, og vi må si at vi er ganske imponerte over den generelt.

Dette er fortsatt en MacBook Pro, så hvis du ikke liker designet, eller å måtte ha med en dongle til annet enn USB-C-tilkoblinger, eller bare ikke liker MacOS, så er det vanskelig å se MacBook Pro 16 overbevise deg om noe annet. De samme filosofiene er fortsatt til stede, men målt på en rekke kjerneparametre må vi innrømme at MacBook Pro 16 simpelthen er langt bedre enn konkurrentene. Den lekre Retine-skjermen gir fortsatt den beste fargen, dybden og lyssettingen, den fantastiske Force-trackpaden er stor og brukbar, vekten er fortsatt lav, men nå med gigantisk batterilevetid, og takket være bedre kjøleevne kan den nå fastholde et høyt tempo mesteparten av tiden. Dette vil aldri være en gaming-maskin, og det er heller ikke målet, men til produksjonsmessige oppgaver samt video- og bilderedigering, så blir vi nøtt til å bøye oss i støvet for MacBook Pro 16 - den beste laptopen Apple noensinne har laget.

10 Gamereactor Norge
10 / 10
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster



Loading next content