Norsk
Gamereactor
hardware-tekster

Test: HP Omen X 2S

En gaming-laptop med en ekstra innebygd skjerm. Genialt eller galskap? Vi har tatt en nærmere kikk.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

Fremfor å servere en ekstra skjerm til den stasjonære datamaskinen din, har HP valgt å bygge inn en ekstra touchskjerm over tastaturet på denne laptopen. Det er annerledes, men overraskende funksjonelt.

HQ

Men la oss kikke litt på selve datamaskinen. Det finnes flere versjoner, og den vi har testet er den store utgaven med RTX2080 og 32GB RAM, samt Optane. Dette er greit å nevne, ettersom utgaven som i hovedsak selges i Norge er med 16GB RAM. Det finnes også utgaver med i9, samt 4K eller 240Hz display, og senere på året kommer det også utgaver med vesentlig mer minne. Det skal dog sies at hvis man vil ha den største og beste utgaven med i9 9880H, 240Hz og 2TB SSD, må man fort plusse på 60% på prislappen. Med tanke på at den norske prislappen ligger på rundt 35.000 kr for utgaven med 16GB RAM og 512 GB SSD, kan man bare spekulere i hvor mye dyrere den beste utgaven blir.

Designet har blitt endret en del. I stedet for en sammenhengende skjermkant er det nå kun den midterste delen av maskinen som henger fast på kabinettet like over touchskjermen. Det gir et slankere og samtidig industrielt utseende. Man har også fått innsnevret skjermkanten i siden, og dette designet kalles Micro Edge. Det er å overdrive, særlig når kanten i toppen fortsatt er tjukt som et vondt år. Den er i aluminium og er superlekkert designet, og de små diskrete kurvede formene rundt skjermen er forfriskende nytenkning over teamet «firkant». Det er svært subtilt, og det er noe lekkert og eksklusivt over glassplaten over tastaturet hvor skjermen også befinner seg.

HP Omen X 2S

Prosessoren er som forventet en i7 9750H med seks kjerner, som kjører på et HM370 chipsett. Harddisken er en 512GB SSD med NVMe m.2 med 32GB Intel Optane, og minnet er 16GB DDR4 3200 Mhz RAM med XMP. Det er fett å se Optane bli brukt mer enn tidligere, men jeg har mine tvil om den reelle effekten når det er et NVMe-drev som benyttes - det skal være raskere i utgangspunktet, og fordelen ved Optane forminskes dermed markant. Men det kommer i teorien an på implementeringen av Optane. Er man styrtrik kan man også få 2TB NVMe som et drev, eller to 1TB NVMe i RAID 0.

Dette er en annonse:

Museplaten er plassert til høyre for tastaturet, noe jeg er en stor fan av. Men på tross av at man har sett det på andre enheter, har denne maskinen ingen mulighet for å endre museplaten om til et numerisk tastatur. Du kan derimot få en ekstra skjerm i stedet, og det er riktig så smart. Det er imidlertid noen språklige konfigurasjonsproblemer for oss skandinaver når det gjelder den ekstra skjermen.

Skjermen er en 144Hz G-Sync 1080p IPS-skjerm, men den direkte responstiden var vanskelig å få fatt på. Den byr på 300 NITS og en 72% NTSC-fargedekning. Jeg må likevel si at jeg ikke er veldig imponert over fargene, som er vesentlig mer utvasket enn på andre IPS-skjermer. Det er også noe med responsen som skurrer her, og det faktum at HP ikke vil oppgi responstiden styrker denne mistanken. Detaljnivået på skjermen er akseptabel, og det samme er gråtonene, men fargene er litt kjedelige når man sammenligner med hva som finner av lekre skjermer på høybudsjetts-laptoper. Med 300 NITS ligger vi på den gode enden av skalaen, men fargene er som sagt spart litt på. Jeg har til gjengjeld ingenting å utsette på den flytende spillopplevelsen man får med 144Hz, bortsett fra at de manglende opplysningene får meg til å frykte at responsen er litt tregere enn ønsket (det var i hvert fall en tydelig forskjell når det ble skiftet over til en ekstern skjerm). Grafikkortet er et RTX2080 Max-Q med G-Sync. Det kunne man nok kanskje ha spart seg for. Det er herlig, naturligvis, men ikke nødvendig, og særlig når maskinen allerede er såpass dyr.

HP Omen X 2S

Det er også foretatt en oppgradering på sikkerhetsfronten med infrarød sensor og et webkamera med relativt bred vinkel på 88 grader. Nå er ikke webkamera mitt spesialfelt, men å kalle 88 grader for Wide Vision høres i mine ører litt vel optimistisk. Dessuten er ikke kameraets evne til å fange opp farger akkurat i toppklasse.

Dette er en annonse:

Høyttalerne er levert av Bang og Olufsen. De er middelmådige og ikke verdige til å få spalteplass engang. Noe som bør nevnes er derimot en god og solid håndleddstøtte - pluss i boka for det. Den er derimot ganske hard og minner om den eksterne støtte som Steelseries solgte i sin tid. Dette er et enten/eller-moment: Enten elsker man det, eller så er den altfor hard.

Den norske prislappen ligger på rundt 35.000 kr (med 16GB RAM). Dette gjør at maskinen er blant de dyreste RTX2080-bærbare for øyeblikket. Det kan tenkes at en 1080p touchskjerm med glassplate koster litt å produsere.

Den ekstra skjermen på 5,98 tommer er beregnet til Omen Command Center, Discord, Twitch eller hva man nå måtte ønske. Personlig oppleves den som ideell for videoavspilling eller skrevne guider. Skjermen har på grunn av størrelsen en viss begrensning i sin bruk, men samtidig gjør det også at den er brukbar, ettersom oppløsningen fremstår som ganske høy. I mitt tilfelle ender det ofte med at jeg bruker den ekstra skjermen i stedet for en mobiltelefon. Men man må fortsatt se bort fra hovedskjermen når den ekstra skjermen skal benyttes, så dersom dette er en funksjonalitet du ender opp med å bruke mye bør du også vurdere å investere i et stativ som kan sette maskinen i vinkel. Man har dessuten valgt å legge skjermen bak en svært reflekterende glassplate som gir mye gjenskinn, og det skaper fort irritasjon hvis man sitter i et lyst lokale.

Byggekvaliteten er en del høyere sammenlignet med tidligere modeller, hvor man brukte mye plast for å spare på vekten. Derfor er denne maskinen på 2,46kg, på tross av sine slanke linjer som nærmer seg ultra-bærbart. Med kun 20 millimeter i høyden kan man faktisk undre seg over at HP ikke i langt større grad forsøker å markedsføre Omen X 2S som en ultraslank bærbar for gaming - for det er den.

Til min store glede har maskinen også en Ethernetport av den klassiske RJ45-sorten som kan åpnes. Maskinen kommer også med MUMIMO, det siste innen WiFi-standarder og Bluetooth 5.

Kjølingen kjøres via Omen Tempest, som på klassisk vis bruker store vifter og massive varmeledere. Det virker ganske upåklagelig, men de burde ha kjørt en frekvenstuner på viftene. Kjølingen beskrive som 3-siders 5-veis, med en 12 volt viftemodul og trefaset motor. Den henter inn luft fra siden og nedenfra og blåser den ut igjen bak. Maskinen har tre kjøleprofiler: Standard, komfort og ytelse. De to første merket jeg ikke noen særlig forskjell på verken i støy eller varme, som kun vekslet med 1 Db / 1 grad.

HP Omen X 2S

Tastaturet er lekkert utformet uten ramme og kommer med individuell RGB-belysning, men det er ikke mekanisk. Chiclet-tastatur er ok, og dette er også godkjent med god motstand i tastene og et lite klikk når de aktiveres. Som andre Omen-laptoper har denne gode muligheter for å oppgradere RAM og harddisk på undersiden, noe HP gjerne må fortsette med.

Batteriet er et 6-cellers lithium-batteri på 72Wh, altså litt større enn hva man normalt er vitne til. Det holder faktisk vesentlig bedre enn forventet, hele 2,5 timer med høy belastning og lysstyrken kjørt opp på maks. Det er verken bra eller elendig, men ganske midt på treet.

Inngangsportene består av 3x USB 3.1, en USB-C med Thunderbolt, HDMI 2.0B og hodetelefon/mikrofon i tillegg til ovenfornevnte Ethernet. Men hvor er displayporten min? For en maskin som koster altfor mange laken forlanger jeg display- eller minidisplayport!

Og nå, videre til de konkrete testene

Kjøling:

CPU-en blir varm. Ganske varm sådan. Den ligger stort sett rundt 53 grader, men havner på et maksimum på 90 grader under belastning, selv med kjølingen på maksimal styrke. Den blir faktisk så varm at man kjenner det gjennom den ekstra skjermen, som blir brennende varm. Har kunne man ha droppet glasset ved siden av skjermen og heller satt inn ekstra ventilasjon. Det ble også konstatert thermal throttling flere ganger i testperioden.

GPU-en er noe bedre. Den ligger som regel rundt 51 grader og kom aldri over 75 grader. Det er virkelig godt gjort, og indikerer at kjølingen på CPU og GPU er holdt adskilt, og åpenbart også forskjellig. Det er en gåte for meg hvordan man kan feile kjølingen av den ene komponenten og samtidig ha en genial kjøling på den andre.

FPS
Assassins Creed Odyssey
Medium: 78
High: 67
Ultra: 50

Far Cry 5:
Normal: 97
High: 96
Ultra: 94

Total War: Warhammer II
Medium: 140.1
High: 108.5
Ultra: 79.,4

The Division 2:
Medium: 123
High: 102
Ultra: 74

Middle-earth: Shadow of War
Medium: 116
High: 87
Ultra; 71

3D MARK:
Time spy: 7227
Time Spy Extreme: 3262
Port Royal: 4461
Fire Strike Ultra: 4663
Fire Strike Extreme; 8897
Fire Strike: 16800

Støy:
37/38/39 dB på henholdsvis Komfort, Standard og Ytelse-innstillingene.

Det koster i snitt 3fps å gå ned i kjøling, men det var likevel ingen reell forskjell på standard og komfort. Til gjengjeld er støyfrekvensen på Ytelse langt høyere enn de to øvrige, og den oppfattes dermed som langt mer støyende enn den egentlig er.

Så hva er konklusjonen?

Maskinen er egentlig ganske flott, lett og fin til daglig bruk. Den ekstra skjermen er som sådan en god og praktisk idé, men å skulle kikke ned hele tiden på en reflekterende overflate skaper noen praktiske problemer. Maskinen har god ytelse og er helt klart sin prisklasse verdig med rå ytelse, men den blir samtidig altfor varm. Dessverre er dette en tilbakevendende problemstilling for nesten alle high-end-laptoper.

HP Omen X 2S
07 Gamereactor Norge
7 / 10
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster



Loading next content