Norsk
Gamereactor
hardware-tekster

Test: Den nye Razer Blade

Superslank, superlekker, superdyr. Vi anmelder den nye Razer Blade som endelig kan fås med nordisk tastatur.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

Razer har sakte men sikkert manøvrert seg inn i posisjon som en såkalt premium-aktør innen gaming-hardware, og det har ikke forandret seg med årets nye Razer Blade 15"-modell. Maskinen er ekstremt gjennomført, selv kabelen til strømforsyningen er dekket med et flettet stoff likt det man finner på Razers mus og tastatur og lysdioden er selvfølgelig Razer-grønn. Laptopen er rett og slett bare profesjonelt sammensatt, en kan merke kvaliteten tvers igjennom og at kabinettet er lagd av sort anodisert aluminium er prikken over en svært eksklusiv "i".

HQ

Du må ut med €2860, eller litt over 27,500 NOK, om en kjøper den direkte fra Razer, men du kan få den litt billigere om du går til en forhandler her i Norge. Men valutaen du får for pengene kommer i form av den nye i7-8750H, 16GB DDR4 RAM (som kan oppgraderes til det dobbelte, så takk for at dere ikke lodder fast komponentene, Razer), en 512GB M.2 NVMe SSD-disk (som også kan oppgraderes), en 15.6" 144Hz IPS-skjerm med tynn bezel og 100% sRGB. Den måler 1,73 cm høy sammenslått, og veier kun litt over 2 kg.

Razer Blade

Skjermen har relativt tynne sider på 4,9mm, men både toppen og kanskje spesielt bunnen har en ganske tydelig kant - men det kunne forsåvidt vært verre. Den er, lik tastaturet, ekstremt lyssterkt. Overraskende nok har ikke skjermen G-Sync, som Razer sier er på grunn av at det påvirker batteri-levetiden negativt. Personlig så synes vi at det kunne de kostet på seg med tanke på prisnivået, så kunne brukeren heller velge en strømprofil med G-Sync slått av om hen trenger levetiden. Skjermen har også en veldig god fargegjengivelse, kontrast, og sortnivå, samtidig er den som tidligere nevnt ekstremt lyssterk. Den ryker faktisk inn på vår topp-3 laptopskjermer her på kontoret, og det sier en del med tanke på hvor mange bærbare maskiner vi har testet gjennom årene her i redaksjonen. Bildet er klart og veldefinert, og det flyter attpåtil godt.

Tastaturet er av chiclet-typen, og vi anbefaler at du skrur ned lysstyrken, for vi fikk nesten brent ut øynene når vi åpnet laptopen for første gang - så det er ingen tvil om at det er futt i lyseffektene. Naturligvis har det full RGB-belysning på hver enkelt tast, drevet av Razer Chroma. Men selve "høydaren" er museplaten, som er dekket med glass og er særs velintegrert i designet, og er intet annet enn en fryd å bruke.

Dette er en annonse:

Du slipper å rote med masse drivere og styringsprogrammer for alt er integrert i Razers Synapse-system, og er ekstremt brukervennlig, men det mangler også et par egenskaper vi gjerne skulle sett, som muligheten til å lese av temperaturen og finjustering av viftene. Det burde en kunne gjøre på et slikt premium-produkt. Men til gjengjeld er det ikke noen annen programvare installert på maskinen foruten Synapse, så masse kudos for det.

Razer Blade

Kjølingen er vapor chamber-basert, som er av samme typen system Xbox One X bruker, som er væskebasert med mange små og tynne rør, som tar mindre plass enn om en skulle oppnådd samme effekt med tradisjonelle kjøleribber og vifter. Vifteløs er den nok ikke dog, for væsken må jo tross alt kjøles ned, og det høres.

Der hvor de foregående Blade-utgavene fikk en del kritikk for å være bråkete og svært varme, så har det blitt bedre, men de må fortsette å jobbe med det problemet. Det er ikke forbausende heller, siden det er en generell problemstilling for tynne datamaskiner.

Dette er en annonse:

Ved nettbrowsing og hverdagsoppgaver er ikke støyen noen problem. GPUen ligger på omtrent 55 grader, og CPUen på 60 grader celsius, som er høyt men ikke usedvanlig.

Støyen kommer for alvor når du setter maskinen til å tygge på noe kraftig. Den stiger opp mot 33 dB, og det hviner skikkelig i viftene. GPU-temperaturen hopper opp til 84 grader, og CPUen til 88 grader - med enkelte hopp opp til hele 100(!) grader. Det er rett og slett alt for høyt. Finjustering av viftene finnes nærmest ikke, det virker som at de kun har to innstillinger - stille og rolig, og jet-turbin.

Razer Blade

Batteriet er et 80Wh li-poly. Levetiden er ekstremt variabel, det kan holde maskinen i gang på "tomgang" i rett under 6,5 timer, og litt over fem timer ved lett bruk. Men ved hard jobbing holder ikke batteriet lengre en en time, som ikke er imponerende men også er som forventet hos en ultratynn maskin med kraftig maskinvare.

Inn/ut-messig ser vi på en Displayport 1.4, HDMI, Thunderbolt/USB-C, og tre USB 3.1. Du kan ikke lade maskinen via USB-C som du kan på enkelte små maskiner, men en titt på strømforsyningen avslører at det rett og slett skyldes at maskinen trenger betydelig mer kraft enn de 100 watt USB-C kan levere.

Razer Blade

Nå er det på tide med noen benchmark-tall for dere som ønsker litt mer konkret informasjon. Tallene ved det enkelte spill indikerer bilder pr. sekund.

The Division
Ultra: 70,4
High: 87,7
Medium: 110,3
Low: 121,3

3DMark
Time Spy Extreme: 2232
Time Spy: 4579
Fire Stike Ultra: 3518
Fire Strike: Extreme: 6818
Fire Strike: 13050

Total War: Warhammer II
Ultra: 60.9
High: 79,9
Medium: 99,9

Middle-earth: Shadow of War
Ultra: 73
Very high: 78
High: 93
Medium: 117

Razer Blade

Så en kan se et pent, men tydelig mønster danne seg. Tallene er pene, og maskinen klarer 60 fps selv i krevende titler som Total War: Warhammer II, men om en sammenligner de med maskiner som har et "normalt" grafikkort og ikke et MAX-Q ser en at de presterer mer. MAX-Q er fantastisk med tanke på størrelse og varmeutvikling, men hos alle de bærbare vi har testet er det også tydelig at en har justert ned ytelsen på grafikkortet for å begrense varmeutviklingen - som igjen legger en begrensning på den samlede ytelsen - ikke så meget, men nok.

Razer Blade er vellagd, og de har gjort en god jobb - som har resultert i et premium-produkt på alle måter, som i tillegg er priset 10% under hva vi fryktet en må ut med for å sikre seg det. Men vi kan rett og slett ikke ignorere at den blir såpass fryktelig varm så fort den jobber med noe tyngre enn en nettleser og dermed setter i gang de støyende viftene. Som egentlig bare resulterer i en bråkete og fremdeles varm maskin, og en kan ikke unngå å bekymre seg for hvordan dette påvirker stabiliteten og levetiden til maskinen.

Det er synd, fordi Razer Blade 15 (2018) er nesten den absolutt mest gjennomførte bærbare maskinen vi har hatt på besøk hos redaksjonen vår - på årevis.

08 Gamereactor Norge
8 / 10
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster



Loading next content