Norsk
Gamereactor
hardware-tekster

Test: ASUS Zephyrus S GX701GX

Zephyrus - den bærbare datamaskinen hvis bunn åpnes for å trekke inn mer luft - har fått en oppdatering, en kraftig oppdatering!

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

Det første som slår en eventuell kjøper av den nye Zephyrus er at de har oppgradert skjermen. Ikke bare G-Sync men også en ny, tynn skjermkant er blant de store forbedringene over forrige generasjon. Kombinert med en størrelse på 17.3" så høres det meget godt ut. Dessverre tok designeren en tidlig lunch for den nederste delen av skjermkanten, den såkalte "haken", er både stor og tykk uten at det er noen åpenbar funksjonell grunn til dette. Det er synd, for de 6.9mm som utgjør rammen til resten av skjermen ser glimrende ut. Selve panelet leverer 144Hz oppdateringsfrekvens, 3ms responstid, og 100% sRGB fargegjengivelse. Sistnevnte har etter hvert blitt en de facto standard for kvalitetslaptoper og er en utvikling vi er svært fornøyde med.

HQ

Noe nytt er at panelet er Pantone-validert, det vil si at det møter en standard for farger som hittil er mest kjent i trykkeriverdenen, og det er nå en håndfull gaming-produkter som har begynt å følge denne standarden. Selv om dette høres noe kjedelig ut, så synes jeg at det er betryggende at produsenter som Asus har begynt å gå for forhåndskalibrerte paneler. Det gir derfor mening at Asus selv omtaler maskinen som en som passer for "content creators", som også forklarer at de har kjørt på med et RTX2080-kort til tross for at skjermen kun er på 1080p oppløsning. There's no kill like overkill.

Asus ROG Zephyrus S GX701

For å holde bezelen tynn har de gått for et lite og eksternt (men lettmonterlig) webkamera som følger med i esken. Dette leverer til gjengjeld 1080p 60fps så det er et godt valg med tanke på målgruppen.

Asus skryter av at de har fått skvist et 17" display ned i et kabinett med en 15" formfaktor, og det er faktisk ikke helt usant med tanke på de 15" veskene- og laptopene vi har på kontoret. Datamaskinen er også ekstremt tynn når den er klappet sammen - bare 1.87cm - og den er ikke et fnugg bredere enn nødvendig. Ikke dårlig! Kabinettet er dog ikke produsert i aluminium, men istedenfor i en magnesiumlegering for å gjøre kabinettet sterkere. Det er også giftigere å produsere, men de skal få ett poeng for å prøve noe nytt.

Dette er en annonse:

Batteriet har forøvrig en egen modus, Optimus, og ja det gir en del lengre levetid, men ikke imponerende mye. Det holder til omtrent tre timer med normal bruk, så det holder ikke akkurat til å erstatte jobblaptopen din. Men har du muligheten til å lade når du trenger det, og kun trenger å være borte fra pulten et par timer om gangen så går det. Optimus fungerer ganske enkelt ved å koble fra RTX-kortet, så revolusjonerende er det akkurat ikke, men jeg er en fan av enkeltklikks-løsninger så nok et poeng til Asus her. Optimus er forøvrig ikke akkurat det rette navnet å gi en batteriløsning, men la gå.

Asus ROG Zephyrus S GX701

Til gjengjeld lader maskinen fint over USB-C, vi hadde dessverre ingen av de helt store laderne tilgjengelig på kontoret, men selv om det gikk tregt så gikk det. Vi trakk ut laderen ved 89% og satte inn en USB-lader, og maskinen kunne da fortelle at det kom til å ta 1 time og 58 minutter til den var fulladet... Så det er kanskje noe de burde rette opp i. Vår utgave var vel å merke et testeksemplar så dette problemet er nok fikset innen maskinen kommer i hyllene.

Til gjengjeld er den jo ikke bygd for å være gjerrig på strømmen, med sin i7-8750H og RTX2080 Max-Q-kombinasjon. At testeksemplaret vårt hadde 24GB RAM istedenfor de 16 som er standard hjalp nok heller ikke, men rent praktisk er det nok ingen forskjell. Prisen for modellen vi testet er 36 990,- via Komplett.no, men det er 16GB-utgaven.

Dette er en annonse:

Tilkoblingsmessig har maskinen tre USB 3.1, én USB-C (1. gen), HDMI 2.0 og én USB-C Thunderbolt (2. gen).

Kjølesystemet har blitt en redaksjonsfavoritt med sin åpne bunn og såklate Active Aerodynamic System. Hva med det som skal være aerodynamisk forstår jeg ikke helt, men faktum består at det øker kjølingen kraftig når hele bunnplaten løfter seg for å lage et luftinntak samtidig som viftene kjører på 12 volt istedenfor 5 volt som på vanlige små bærbare.

Fem store varmeledere er bygd inn i systemet, men Asus sin påstand om at maskinen skal holde maksimalt 80 grader holder ikke helt. Vi kunne måle opp mot 88 grader CPU-temperatur med enkelte tilfeller av "thermal throttling", men på den lyse siden bevegde GPUen seg aldri over 63 grader. Begge holdt seg på fornuftige 43/46 grader ved normalbruk. Kjøleribbene på sidene er produsert i kobber, er ganske tynne med sine 0.1mm, og er i tillegg vinklet vekk fra brukeren. Smart.

Asus ROG Zephyrus S GX701

De interne viftene er laget med mange små vifteblad i et polymer-komposittmateriale og opp mot 83 vifteblad per vifte. Dette påstår Asus at kan øke luftstrømmen med 15%. Om det er sant er vanskelig å si, men Silent Mode fører til at en kun mister rundt 5 fps i diverse spill, og bråker vesentlig mindre enn normalt. Om du ikke har noe mot at det støyer, og heller vil holde varmen på avstand kan du skru viftene opp på max, hvilket fører til 47dB med støy. Det er dog ikke nødvendig, for støyen er hovedsakelig lavfrekvent og hviner ikke som de fleste bærbare så det føles ikke like sjenerende. Jeg endte opp med å spille mest i Silent Mode, for selv om de fleste nok vil spille i Balanced Mode, så er det fantastisk å ha lavt støynivå og likevel høye bildefrekvenser.

Det hele styres via Armoury Crate-programvaren til Asus, som nok er det peneste kontrollprogrammet jeg har sett på lenge. Omtrent alle innstillingene er tilgjengelige i et pent og strukturert vindu. Nok et ekstra poeng for det.

Tastaturet har naturligvis individuell RGB-belysning og er av chiclet-typen og med en museplate som også kan brukes som et numerisk tastatur. Riktignok sitter tastaturet rett ved kanten på maskinen, men grunnet den lave høyden føles det overraskende naturlig å bruke det.

Du får et volumhjul, alle mulige surroundmuligheter- og effekter. Det er kanskje ikke helt nødvendig, men med på kjøpet får man innstillinger for ekko og støykalibrering på mikrofonopptak som er fiffig og smart.

Maskinen har også en innebygget WiFi-booster, men siden det trådløse nettverket både på kontoret og hjemme er mer enn kraftig nok var det vanskelig å teste denne.

Benchmarks-tester

Total War: Warhammer 2
Ultra: 75,8
High: 91,2
Medium: 127,6

3D Benchmark - Syntetisk:
Firestrike Ultra: 4911
Fire strike Extreme: 9195
Fire strike: 15601
Time Spy Extreme: 3664
Time Spy: 8128
Port Royal: 4663

Assassin's Creed Odyssey
Ultra: 61
High: 80
Medium: 85

For første gang har vi en bærbar som klatrer over 60fps på Ultra, som er godt gjort når en tar i betraktning at den "bare" kommer med en 8750H CPU.

Middle-earth: Shadow of War
Ultra: 105
High: 125
Medium: 144

Far Cry 5
Ultra; 81
High: 86
Medium: 89

The Division
Ultra 99,2
High: 124
Medium: 143,3

Asus ROG Zephyrus S GX701

Generelt er dette den kraftigste enkelt-GPU bærbare maskinen vi har hatt her på kontoret - men ikke overraskende er det også den dyreste. Det er imponerende at Asus har klart å presse vekten og størrelsen såpass langt ned, at kjølingen er så god, og at den bråker så lite (dog når en ikke kjører i Turbo Mode).

Fantastisk ytelse - fantastisk høy pris. Jeg har så lyst til å gi denne maskinen en blank 10er, men da må det et IPS-panel (AHVA er litt for dempet for min smak), en tynnere bunnbezel, og en kjernepemperatur på under 80 grader til. Men 9eren den får, den er grom!

09 Gamereactor Norge
9 / 10
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster



Loading next content