Norsk
Gamereactor
hardware-tekster

Test: Asus ROG Zephyrus G14

Asus snur bransjen på hodet med deres nye gaming-laptop.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

Gaming-bærbare er på vei til å deles i to: På den ene siden har vi "desktop replacements", som Alienwares modeller hvor man kan bruke desktop-komponenter. På den andre har vi ultrabook-aktige maskiner. Dermed er det fortsatt relativt vanskelig å få en god kombinasjon i en samlet pakke. Joda, vi kommer dit etter hvert med Razers nye Blade Stealth eller noen av MSI sine modeller. Vil du likevel ha i pose og sekk uten at sekken veier (eller koster) altfor meget har ikke teknologien kommet helt dit enda. Eller har den det?

HQ

Da Asus viste frem den nye ROG Zephyrus G14 for første gang, som på daværende tidspunkt var blant de første maskinene med AMDs Ryzen 4000-serie CPUer, hørtes det for godt ut til å være sant. En åttekjernet CPU kombinert med et relativt kraftig Nvidia-skjermkort og en 120Hz-skjerm i én og samme maskin som ikke veier mer enn en MacBook Pro? Som samtidig holder koken i over åtte timer på en enkelt lading, OG er relativt rimelig (igjen, relativt)? Slikt skjer omtrent annethvert skuddår selv om man er blant lederne av den teknologiske utviklingen, men med fullmåne og full flaks har det nå ankommet en slik modell på Gamereactor-kontoret.

Asus ROG Zephyrus G14Asus ROG Zephyrus G14Asus ROG Zephyrus G14Asus ROG Zephyrus G14

La oss først ta et lite steg tilbake, for dette beistet må gås etter i sømmene. Først og fremst er Zephyrus G14 konstruert ut fra samme design- og konstruksjonsprinsipper som Asus sine andre gaming-bærbare. Riktignok er kabinettet konstruert av magnesium, men det føles likevel litt plastikkaktig. Heldigvis ikke på den dårlige måten, og den veier bare såvidt over ett og et halvt kilo. Selv om man kan bøye litt på maskinen om man tar tak på rett sted hadde det vært urettferdig å si at den ikke er bygget på kvalitetsvis. Testenheten vår er Moonlight White-utgaven, og ser faktisk særs elegant ut. Man får følelsen av at den er ytelsesorientert uten at det blærer "GAMER" utav lufthorn rundt den. Ingen klager på det herfra. Vi skulle dog sett at Asus tok det enda ett skritt videre og gått helt "stealth da ROG-emblemet og den perforerte fronten gjør det litt for gjenkjennelig at man ikke sitter med Excel på fritiden akkurat. Det er mulig å kjøpe en utgave hvis frontpanel er belyst, men det virker som unødvendig batteribruk, så vi er glade for at Asus lar folk kjøpe en modell uten.

Men altså, den er både lett samtidig som den er solid bygd. De gode nyhetene stopper heller ikke der: Til tross for at den ikke er kjempestor kan G14 by på to USB 3.2-A-porter, en standard USB 3.2-C-port og enda en USB-C-port med DisplayPort og ladefunksjon (skulle du ha en kraftig USB-C-lader). I pakken følger det med en standard ladeklump på 180W som kan lade opp til 65W. Ikke dårlig! Dessuten er tastaturet overraskende glimrende, og selv om det er chiclet-basert så byr det på rikelig med motstand og taktil tilbakemelding i hver eneste tast. Dog bør vi informere om at maskinens museflate er nesten mikroskopisk. Selv om de fleste uansett bruker en ekstern mus er dette for dårlig. Større museflater takk!

Dette er en annonse:
Asus ROG Zephyrus G14

Det virker litt som at Asus har begynt med en ultrabook, bare for å stappe alt de kunne komme på inn i det slanke kabinettet. Det er derfor helt grunnleggende fordeler ved å kjøpe en G14 istedenfor en tilsvarende gaming-bærbar eller ultrabook. Eksempelvis er høyttalerne glimrende, og du får mange ekstra porter å leke med. Man skulle tro at det tynne kabinettet kom på bekostning av batterilevetiden, men vi klarte likevel å klemme ut nesten 11 timer av maskinen med skjermen på halv lysstyrke. Det har vi ikke sett noe annet sted.

Selve skjermen er også et høydepunkt. Du kan velge mellom to modeller: enten en med WQHD-oppløsning og 60Hz, eller som testutgaven vår var utstyrt med (og som vi anbefaler) - FHD 120Hz. I begge tilfeller får man 14 tommer med anti-refleksjons-skjerm. Dette kaller Asus for "IPS-level". Markedsmumbojumbo til tross er begge panelene Pantone-validert og dekker 100% av sRGB-spekteret. Dessuten har skjermen naturligvis FreeSync. Testen vår avslørte en lysstyrke på omtrent 340 NITS, som er kurant nok, og plasserer den omtrent i midtsjiktet av hva gaming-bærbare skjermer angår.

Vi lette konstant etter hvor i alle dager kompromissene befant seg hen. Hvor har Asus ofret funksjonalitet, estetikk, brukervennlighet eller ytelse? Spesielt når man tar i betraktning at maskinen koster omtrent 14 000. (Oversetters notat - jeg fant ingen maskin med spesifikiasjonene under i nærheten av den prisen. Ryzen 9-utgaven koster 26 000,-.) Hva byr maskinen på under panseret? La oss starte med spesifikasjonene:

Dette er en annonse:

CPU: AMD Ryzen 9 4900HS 3.0GHz
RAM: 16GB 3200MHz SDRAM
GPU: Nvidia RTX 2060 Max-Q
HDD: 1TB SSD (PCIe NVMe)

Ikke så ille til å være klemt sammen ned i et lite kabinett, spesielt ikke til den vekten. Men nok snakk. La oss se på noen tall!

Cinebench R20 Single-Core: 499
Cinebench R20 Multi-Core: 4404
3DMark FireStrike: 7333
3DMark TimeSpy: 6204
3DMark Port Royal: 3204
Middle-earth: Shadow of War: 95fps på "High"
Shadow of Tomb Raider: 55fps på "High"

Resultatene taler for seg selv. Om man dog går for modellen med 120Hz-panel og 1080p oppløsning får man for eksempel Grand Theft Auto V opp til 120fps. Vi har en test av den gamle ROG Strix Scar III som ikke kom lenger opp enn til 60fps - sånn til sammenligning.

Asus ROG Zephyrus G14

Det skal sies at under testingen av spillene og programmene rakk maskinen å bli såpass varm at det uten tvil må ha foregått en form for CPU-throttling. Vi snakker om 95 grader pluss. Andre spillmedier har ikke opplevd det samme, men nå har G14 vært på markedet lenge nok at det ikke kan avskrives som dårlig driverstøtte. Under GTA V-testen vår ble den jo forsåvidt bare lunken istedenfor brennvarm slik som den ble under 3DMark Testsuite og GeekBench 4.3.

Ja den mangler et innebygget webkamera, men det er vi rivende likegyldige til. Utover dette ble maskinen litt for varm under testingen til at vi kan bare ignorere det. Men i forhold til verdien Asus leverer her i en relativt kompakt innpakning så finnes det ingen som når ROG Zephyrus G14 til sokkeholderene en gang.

09 Gamereactor Norge
9 / 10
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster



Loading next content