Norsk
Gamereactor
hardware-tekster

Test: ASUS ENGTX260

Det kan være vanskelig å følge med på utviklingen av skjermkort. Der går knapp et par måneder uten at én av de to store konkurrentene nVidia eller ATI kommer med en ny chip som lover gull og grønne skoger. I takt med at de blir mer og mer kraftige, krever de også mer og mer plass i kabinettet samt mer strøm. Så nå kan man ikke lengre nøye seg med å se om man har den rette slotten til det nye skjermkortet, men man skal også sikre seg at man har plassen i kabinettet, samt at strømforsyningen faktisk kan levere nok strøm til det nye vidunderet. Vi sikret oss at ASUS's nye grafikkort, ENGTX260, passet inn i vårt kabinet og satte det på et par prøver for å kunne gi vår vurdering i denne anmeldelsen.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

ASUS ENGTX260 er et PCI Express skjermkortet som er bygd opp med GTX 260 chippen. Det er en kraftig GPU som leverer temmelig god ytelse. Fra produkt-spesifikasjonen kan nevnes: 576 MHz Engine Clock, 896MB DDR3 minne (999 MHz), maks oppløsning på 2560x1600, DVI ouput, HDTV Output, D-Sub Output og HDCP support. Så det er altså et skjermkort som bør kunne prestere en del. En antakelse som blir støttet så snart det er pakket ut av esken; For det er et ganske så stort og tungt skjermkort som krever plassen fra to slotter i kabinettet for å kunne være der. Det er selvfølgelig kjølingen som tar opp plassen. Kortet virker solid og er fullstendig innkapslet slik at man ikke kan se hvordan selve kjølingen fungerer, bortsett fra at det tydeligvis involverer en stor vifte som fyller den ene enden av kortet. Baksiden av skjermkortet er dominert av en kjølerist hvor størstedelen av varmen skal ledes ut. Det er en mindre rist i enden av kortet over de to utgangene. To utganger på kortet betyr at det kan kjøre med Dual Screen setup, men det fikk vi ikke testet i denne runden. Det har to strømtilkoblinger og det kreves to ledige 6-pin strøm for å kunne kjøre NTX260. Det er også en SLI Bridge på kortet slik at man kan installere to slike kort samtidig hvis man har plassen og strømmen til det.

HQ

Når så skjermkortet er satt godt fast i kabinettet kan den egentlige testen begynne. Hva kan kortet prestere? Jeg har ikke som fokus å få kortet til å yte maksimalt, men vil se på hva en ganske vanlig bruker /gamer kan få ut av kortet. Teste maskinen er ikke noe jeg gjør, men vil heller se hva kortet klarer i det lange løp. Jeg skal ikke bombardere dere med målinger og tall, men primært fortelle om min subjektive oppfatning av kortets ytelse uten de helt store målingene. Disse finnes dere massevis av på nettet, hvis man er interessert.

Det første som slo meg da jeg gikk i gang med å teste kortet var hvor stille kortet egentlig er. Etter å ha installert den store kassen som tydeligvis var fylt opp med kjøling, forventet jeg et kort som ville høres. De to strømkontaktene som er nødvendige for å holde liv i kortet forsterket bare denne forventningen. Men det var faktisk slettes ikke tilfellet. I starten kjører viften for fult, men ellers hørte jeg den overhodet ikke, uansett hvor mye jeg pressete kortet. Eneste tidspunktet jeg begynte å høre kjølingen settes inn, var etter et par timers intens spilling av GTA IV (som virkelig kan presse skjermkortet og CPU i enhver PC), men selv i det tilfellet var støyen langt mindre enn det jeg hadde forventet og slettes ikke irriterende. Støy har alltid vært et problem for meg og jeg har ofte ikke kjøpt de kraftigste kortene bare for å slippe den medfølgende støyen, så at GTX260 var så stille var en veldig gledelig overraskelse for meg.

Det første jeg gikk i gang med var at spille. Jeg brukte et antall forskjellige spill for å teste både nye og litt eldre titler. "Performance" i spill er absolutt imponerende for NTX260 kortet. Selv i høye oppløsninger var prestasjonen i topp og uten slowdowns eller hakking. Jeg spilte f.eks. Bioshock i 1600x1200 oppløsning med høyeste detalj-nivå (massevis av skygger og lyseffekter i spillet) og det klarte skjermkortet helt fint. I de aller høyeste oppløsningene kunne jeg godt se en nedgang i Frames Per Second, når Anti Aliasing var slått på, men det er et mindre problem. For jo høyere oppløsning man kjører, jo mindre har man bruk for AA for at det skal se godt ut. Jeg fikk også prøvd DX10 noe som jeg ikke har prøvd før. Lord of the Rings Online er et av de få spillene som støtter DX10 for øyeblikket, så det skulle selvfølgelig testes. Den absolutt største forskjellen på DX10 og DX9 i dette spillet er skyggene. De er veldig detaljerte og dynamiske med DX10. Står man under et tre, så kan man se skyggene fra hver enkelt blad på jorden og de følger treets svai i vinden helt naturlig. Det ser utrolig bra ut og gjør at det hele virker mer realistisk og levende. NTX260 kortet hadde absolutt ingen problemer i forhold til DX10. Det kjørte like hurtig som med DX9, selv om det altså var noe mer detaljert å se på. Jeg har ikke selv noen andre nVidia kort å måle opp mot, men dere skal ikke helt snytes for lidt tall. GTX280 er nVidia's top chip for øyeblikket og en 3Dmark måling fra OC3D viser at GTX260 chippen ikke har problemer med å konkurrere med den i ren ytelse. ENGTX260 testen endte med en måling på 17480 mens ENGTX280 endte på 18636. Altså et lite forsprang til ENGTX280 som man nok neppe vil legge merke til hvis man ikke har et program som 3DMARK som kan måle de små forskjellene.

Jeg fikk også sett video ved hjelp av ENGTX260 kortet og det bød ikke på de store overraskelsene. Kortet bruker nemlig den samme decoderen som nVidia's Geforce 9 serie skjermkort og den er ikke å spøke med. Man kan godt forstå at nVidia bruker det. Hvorfor forandre på noe som fungerer bra? Bildene står klart og tydelig hele tiden og selv da jeg satte den til en 32" tommer LCD-skjerm, gikk alt veldig bra. Det kan uten tvil erstatte en god DVD-avspiller eller være midtpunktet i en hjemmekino løsning med filmene lagt på harddisk. Jeg prøvde forskjellige typer film og på ikke noe tidspunkt falt dette kort igjennom. Uansett om det var en actionfylt film med massevis av hurtige scener eller et storslått drama med flotte naturbilder, så tok NTX260 seg kjærlig av fremvisningen.

Dette er en annonse:

Jeg er imponert av ASUS NTX260. Det presterer veldig bra både i spill og video-avspilling og man får et toppklasse skjermkort hvis man investerer i det. Men der hvor kortet imponerer meg mest er med dets støynivå. Hvis man kan kalle det for støy. Det burde kanskje hete dets stille-nivå i stedet. Jeg har ikke siden jeg investerte i et skjermkort med passiv kjøling opplevd så stille skjermkort som ASUS NTX260. Når man tar i betraktning i hva det presterer, så er det uten tvil imponerende. Andre skjermkort som presterer det samme, puster, stønner og svetter, men for NTX260 virker det bare som en liten rask gåtur i parken, som ikke gir anledning til svette i pannen. Hvordan ASUS har utviklet et så stille kjøling er meg en gåte, men ASUS skal ha stor ros for det. ASUS nevner slettes ikke at kortet er stille når de skal opplyse om kortets ferdigheter på esken noe jeg undrer meg over. Men de er kanskje redde for å skremme vekk folk hvis de nevner det, ettersom høy ytelse frem til nå alltid har vært å sammeligne med mye støy, noe jeg kan si at dette ikke hadde. Med ASUS NTX260 får man et topp skjermkort som virkelig yter og leverer flott og detaljert grafik uten den minste støy. Man kan godt få kort som presterer litt mer, men ikke til samme pris og ikke uten å få støy med på lasset. Dette kortet kan anbefales til alle PC brukere og er i mine øyne det skjermkortet hvor man pr. dags dato får mest for sine penger. Absolutt en investering verdt.

ASUS ENGTX260
09 Gamereactor Norge
9 / 10
+
Ingen støy, høy ytelse
-
krever masse plass og strøm
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster

2
Test: ASUS ENGTX260

Test: ASUS ENGTX260

HARDWARE-TEKST. Skrevet av Frank Fristed Pedersen (Gamereactor Danmark)

Det kan være vanskelig å følge med på utviklingen av skjermkort. Der går knapp et par måneder uten at én av de to store konkurrentene nVidia eller ATI kommer med en ny chip som lover gull og grønne skoger. I takt med at de blir mer og mer kraftige, krever de også mer og mer plass i kabinettet samt mer strøm. Så nå kan man ikke lengre nøye seg med å se om man har den rette slotten til det nye skjer...



Loading next content