Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
anmeldelser
Drømmefall Kapitler

Drømmefall Kapitler

Hele 17 år etter at eventyret begynte, har tiden kommet for å avslutte Den lengste reisen-sagaen. Dessverre har ikke tiden vært på seriens side...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Denne anmeldelsen dekker hele Drømmefall Kapitler-serien i sin helhet.

Noen spill huskes fordi de tok svært lang tid å få utgitt. Duke Nukem Forever, Final Fantasy XV, The Last Guardian, ja, dere skjønner tegninga.

Et spill som absolutt hører hjemme på denne lista er norskutviklede Drømmefall Kapitler, en historie som begynner så tidlig som i 1999 med spillet The Longest Journey. Her til lands er spillet like godt kjent under det norske navnet Den lengste reisen, og det er ikke så rart, for med norske Ragnar Tørnquist bak roret er spillet noe av det beste som har kommet ut av den nokså beskjedne norske spillbransjen. Spillet var et pek-og-klikk-spill, en sjanger som egentlig var så godt som død og begravet i 1999, og det var aldri det lekreste spillet visuelt. Likevel er det noe fengslende med det den dag i dag. Det kan en glimrende historie, en fascinerende verden og et virkelig elskverdig persongalleri med April Ryan i spissen, ta mye av æren for.

HQ
Dette er en annonse:

Og det stoppet ikke i 1999 heller. I 2006 kom oppfølgeren Drømmefall: Den lengste reisen, et spill som delvis gikk bort fra pek-og-klikkformelen og introduserte oss for en ny hovedrollefigur, Zoë Castillo. Spillet tok oss med på en ny reise til den teknologisk orienterte verden Stark (vår verden) og den magiske parallellverdenen Arcadia. De to verdenene var veldig ulike, og spillerne begynte selvfølgelig å lure på hvorfor. Svarene skulle det derimot ta lang tid å få, for spillet stoppet halvveis uti fortellingen uten at en oppfølger var under produksjon.

Når oppfølgeren endelig ble annonsert, var det gjennom et folkefinansiert Kickstarter-prosjekt. Spillet skulle dessuten slippes som et episodebasert seventyr i fem deler. Tittelen var Drømmefall: Kapitler og første del kom ut i slutten av 2014. Siste episode ble lansert i juni 2016, altså nå nettopp.

Drømmefall Kapitler
Zoë Castillo leder deg på reisen mellom de to verdenene Stark og Arcadia, etterhvert med god hjelp av den rappkjeftede og elskverdige kråka Crow.

Sjelden har en spilltittel vært mer passende enn i Den lengste reisen-seriens tilfelle. Det har tross alt gått 17 år fra seriens start til slutt, og det over knappe tre spill. Det lange tidsforløpet er samtidig den største svakheten Drømmefall Kapitler lider under. 17 år er fryktelig lang tid, uansett medium, og kanskje enda lengre tid i spillbransjen. Det skal godt gjøres å holde styr på alle detaljer og små nyanser i historien over så lang tid. Et oppslagsverk hadde derfor gjort seg, men dessverre kan man se langt etter dette i det episodebaserte spillet. Det er synd, for særlig det første spillet i serien vil være vanskelig for nye spillere å gå tilbake til i dag med mindre man er fryktelig dedikert.

Dette er en annonse:

Om hukommelsen din derimot står deg bi, husker du kanskje at det forrige spillet i serien sluttet med en del cliffhangere. Zoë Castillo havnet i koma, krigeren Kian Alvane (som du også får styre både i 2006 og 2016) havnet bak lås og slå hos sine egne, og flere andre sentrale rollefigurer var enten døde eller døende. Det er her Drømmefall Kapitler plukker opp tråden, og denne gangen får vi også styre en ny rollefigur, nemlig den mystiske jenta Saga.

HQ

Hva da med selve historien? Gir den oss alle svarene vi har ventet og håper på siden 2006? Til det er svaret: Tja. Noen svar blir heldigvis servert og enkelte tråder nøstes opp, men Drømmefall Kapitler kaster også inn noen nye mysterier vi ikke helt blir kloke på gjennom spillets gang. Det er også deler av spillet som føles slengt inn uten at det noen gang blir utførlig utdypet eller forklart. Dette gjelder ikke minst historien om Saga. Ved spillets slutt vet vi fortsatt fryktelig lite om henne, og i praksis blir hun et kunstig element plassert i spillet som en nødløsning. Hun er det man på film- og teaterspråket kaller et deus ex machina. Det er vanskelig å si eksakt hva jeg forventet etter så mange år, men etter å ha gått gjennom spillets fem episoder føler jeg ikke at det var dette jeg ventet på.

Drømmefall Kapitler
I tilfeller hvor Zoë får ta seg en pause følger du historien til Kian Alvane, krigeren fra Arcadia som har falt i unåde hos sine egne.

Likevel er ikke alt helt håpløst. Det er fortsatt et rikt og elskverdig persongalleri vi møter, ikke minst takket være lekent stemmeskuespill fra flere av aktørene. Zoë er fortsatt skarp og klarer å løse de fleste problemene som kastes mot henne ved hjelp av kløkt og intellekt, noe som fortsatt er en befriende variasjon fra «skyt først, spør etterpå»-formelen man ellers gjerne støter på i spill. Krigeren Kian er naturlig nok noe mer våpenfør, men også i hans tilfelle er den direkte slåssingen tatt bort. Det er historien du skal konsentrere deg om her, ikke kamp. Drømmefall Kapitler er også et herlig gjensyn med både Stark og Arcadia, og når alt kommer til alt er dette en historie og en verden jeg vil utforske stadig mer av og få enda større kjennskap til.

Drømmefall Kapitler føles langt mer tro mot det første spillet i serien med tanke på den klassisk pek-og-klikk-formelen. Dessverre er det ikke alltid formelen fungerer like godt. Det vil si, den fungerer, men ofte føles hele strukturen gammeldags og lite innovativ. Fordelen med dette er på sin side at historien kommer mer i fokus, noe vi kan være glade for. For når alt kommer til alt er dette fortsatt en historie jeg vil spille gjennom og komme til bunns i. Det er bare det at spillet noen ganger kommer i veien for historien. Det hjelper ikke at animasjonene er trege, livløse og stive, eller at detaljnivået hører hjemme på den andre siden av forrige tiårsskifte. Drømmefall Kapitler føles noen gang som et ork å spille, dessverre.

Drømmefall Kapitler
Det skorter ikke på sjarmerende rollefigurer i Drømmefall Kapitler, noe som også er spillets sterkeste kort.

I mange tilfeller tråkker Drømmefall Kapitler på kjent grunn, men utviklerne hos Red Thread Games forsøker seg også på noe nytt. Den mest markerte nyvinningen fra tidligere er valgmulighetene, hvor inspirasjonen fra Telltale Games sine nyeste pek-og-klikk-spill er åpenbar. Der og da føles valgene spennende, men i den store sammenhengen tror jeg ikke de utgjør den store forskjellen. Historien i sin helhet utspiller seg så å si likt uavhengig av valgene dine, og det er mer når man går på detaljnivå at man begynner å merke forskjellene.

Det som etter alt å dømme blir avslutningen på Ragnar Tørnquists saga lander dessverre mellom to stoler. På den ene siden har du nye spillere, som ikke har vært borti de to første spillene i serien. Disse er nysgjerrige på alt oppstyret vi nordmenn lager rundt nasjonalskattene våre, men for brorparten blir det nok for tungvint å måtte gå tilbake til såpass gamle spill. På den andre siden har du veteranene som har ventet i flere år på den avslutningen og konklusjonen. For dem er det en viss fare for at Drømmefall Kapitler ikke vil innfri, i hvert fall ikke i fulle monn.

HQ
06 Gamereactor Norge
6 / 10
+
Et spill med historien i fokus. Herlig persongalleri. Spennende setting.
-
Det har tatt for lang tid fra sagaens start til slutten. Til å være en avslutning føles historien ufullstendig. Utdatert grafikk med stive animasjoner. Svært vekslende underholdningsverdi. Burde hatt et oppslagsverk. Mindre spennende valgmuligheter.
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster

2
Drømmefall KapitlerScore

Drømmefall Kapitler

ANMELDELSE. Skrevet av Ingar Takanobu Hauge

Hele 17 år etter at eventyret begynte, har tiden kommet for å avslutte Den lengste reisen-sagaen. Dessverre har ikke tiden vært på seriens side...

0
Oppdaterer Drømmefall Kapitler til PC

Oppdaterer Drømmefall Kapitler til PC

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

Kickstarter-siden til Drømmefall Kapitler har blitt oppdatert på nyåret, og der finner vi gode nyheter for alle som spiller på PC. Før jul kunne vi nemlig melde at...

0
Drømmefall Kapitler får konsolldato

Drømmefall Kapitler får konsolldato

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

Det begynner å bli en stund siden norske Red Thread Games bekreftet at deres Drømmefall Kapitler skulle komme til Playstation 4, men nå har det endelig kommet en...

0
Se de vakre Drømmefall-bildene

Se de vakre Drømmefall-bildene

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

Red Thread Games kunne omsider slippe den fjerde episoden i Drømmefall Kapitler for noen uker siden, og som du kan lese i vår inntrykksartikkel har byttet av motor...

0
Nytt og penere Drømmefall Kapitler

Nytt og penere Drømmefall Kapitler

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

De tre første episodene av Drømmefall Kapitler fra norske Red Thread Games ble utviklet i spillmotoren Unity 4, men så bestemte Ragnar Tørnquist og gjengen seg for å...Loading next content