Norsk
LEGO!

LEGO!

Skrevet av Los den 17 februar 2014 klokken 20:39

I 1932 begynte en snekker ved navnet Ole Kirk Christiansen å lage tre-leker gjennom selskapet Lego, som hadde tatt navnet sitt fra frasen Leg Godt (lek godt). I 1947 utvidet de med plastikk leker, og i 1949 fulgte «Automatic Binding Bricks», som ble forgjengeren til en av tidenes mest anerkjente og kjente leke. Fra 1949 og fremover gikk det bra, og fra 1958 når Ole Kirk Christiansens sønn tok over kan man si at det har eksplodert. Godtfred, Ole Kirk Christiansens sønn, så en stor mulighet i byggeklossene som kunne henge sammen, men designet var ikke perfekt. Han var derfor med og utformet et sett med nye byggeklosser som ville være hakke bedre, og de moderne brikkene ble født. Og fra der kan man si at det gikk et startskudd inn i fremtiden. Siden den gang har vi fått leker, fornøyelsesparker, bøker, blader, spill, lisensierte byggesett fra alt du kan tenke deg, uendelig med stop-motion filmer og nå en Lego The Movie film. Men glem det... Glem alt styret, for bloggen i dag handler om brikkene. Meg og brikkene.

Lego er nok den leken jeg har hatt det største kjærlighetsforholdet med i hele min barndom. Fast rutine for meg i barneskolealder var å komme hjem fra skolen på fredag, gå ned på rommet å hente den massive kassen med Lego og ta den med opp på stuen. Der satt jeg meg ut av veien og veltet tusenvis av brikker ut over gulvet. Hver helg. Fra fredag ettermiddag til søndag kveld fikk de brikkene ligge der på gulvet, sammen med meg. Jeg kunne bruke hele helgen på å bygge en stor by, eller bygge mange romskip. Jeg kunne leke Star Wars med figurene eller bare bygge. Det er en fantastisk leke. Det er uendelig med kombinasjoner i en eske med lego, den skriker til deg «LAG DET DU VIL». Det eneste som setter en grense er fantasien, og av og til utvalget av brikker men det kan man ofte jobbe seg rundt.

Hele min barndom elsket jeg Lego. Og nå ser jeg nye barn som elsker Lego like mye som det jeg gjorde i min barndom i barnehagen hvor jeg jobber. Det går aldri av moten, fordi du alltid kan bygge det du ønsker. Bil, båt, hus, romskip, robot, motorsykkel. Det handler ikke om hva du har, men hva du vil bygge og det gjør Legoen evig.

I skrivende stund er jeg 24 år gammel, men vet du hva jeg har hentet fra barndomsrommet mitt og hjem i leiligheten min? Den massive esken med Lego. Den står her, på gulvet på stuen. Like bortenfor meg mens jeg skriver dette. Hvorfor? Fordi jeg fortsatt elsker Lego. Jeg kan fortsatt bygge det jeg vil. Ikke bare det, men som voksne forstår jeg mye bedre hvordan jeg kan kombinere brikkene jeg har til akkurat det jeg ønsker. Jeg har bygget Serenity fra Firefly, jeg har bygger en Imperial Shuttle fra Star Wars, det siste prosjektet som ble ferdig i går er en politi spinner fra Blade Runner. Ikke fordi dette er sett jeg har kjøpt og fått en oppskrift på, men fordi jeg har en stor eske med Lego som kan bli akkurat det jeg vil det skal bli. Jeg ble for ikke lengesiden introdusert i et bursdagsselskap som «Lars-Ole, 24 år, han liker Star Wars, Lego og Star Wars Lego», og det er helt greit, for det stemmer egentlig. Det er de to tingene som i min barndom at gjort så stort inntrykk at jeg for alltid vil ha det med meg, og det vil alltid være en del av meg. Det er nok noe av grunnen til at jeg og så mange andre elsker Minecraft også, fordi det rett frem er Survival Lego..
Lego er genialt, det er kreativt, spennende, moro. Og selv om jeg er 24 år gammel (og selv om jeg en stund på ungdomskolen og videregående fant det upassende å leke med «leker» uansett om jeg ville) som kan jeg sette meg ned med kassen med Lego, å kikke oppi. Der nede er en endeløs verden av muligheter, jeg kan lage akkurat det jeg vil. Og det er fabelaktig.

Har du et forhold til Lego? Bygger du Lego enda? Og hva bygger du/ville du bygget? Kanskje jeg får en ide til noe nytt å bygge..

HQ
A New Hope

A New Hope

Skrevet av Los den 10 august 2013 klokken 13:05

Jeg leste for noen dager siden en sak på IGN som handlet om Star Wars Episode VII, og hvordan den var ett nytt håp for å fange ånden som lå i de originale Star Wars filmen, å finne tilbake til det som en gang gjorde Star Wars så magisk. Men når jeg satt der å leste saken begynte jeg å tenke på noen annet.. Star Wars Episode VII er ikke bare ett nytt håp for å gjøre Star Wars bra igjen, men en mulighet til å rette på fortiden! Og som man vet «with great power comes great responsebility!».

For la oss være helt ærlig. Episode 1-3 var ikke bra nok. Og jeg sier «bra nok», fordi jeg ser glimt av spenning og eventyr i alle tre men de fomler for mye med idiotiske ting. De var nok ikke de katastrofene som de er dømt som (selv om episode 2 er det), og for en generasjon med nye fans var de viktige brikker i å komme inn i Star Wars fantastiske verden. Men her er problemet:

Jeg er en Star Wars fan! Elsker Star Wars! De første tre, altså...også de gode spillene og halvparten av Clone Wars episodene.

Ser dere? Ser dere problemet? Star Wars er blitt noe jeg ikke kan si jeg elsker, uten å måtte gi en forklaring på det. For jeg elsker ikke Episode 1-3. Ingen gjør det.
Problemet mitt er at Star Wars var en gang i tiden noe du kunne elske ubetinget. Det var filmer som alle respekterte og så viktigheten av. Det var en seier for Sci-Fien og et vakkert eventyr, som når er omringet av så mye middelmådig og dårlig at man må forklare seg om man sier man liker det. Folk har glemt hva Star Wars var, hva de originale filmene hadde med seg. Det tidløse eventyret, det gode mot det onde, oppdagelseslyst og håp.

Det høres svært pompøst ut, men når jeg var liten var Star Wars en utrolig ting. En verden som jeg drømte meg vekk i, og kunne se om og om igjen. Siden da har Star Wars vært med meg, og Episode 5 står som min #1 film gjennom tidene.
Problemet er at Star Wars nå er 50-50 fantastisk og dårlig. Om ikke verre! Og de gamle originale filmene er blitt druknet ut av dårlige filmer og spill. Folk har mistet grepet på Star Wars, det er noe for barn nå.. Å være en voksne Star Wars fan er blitt en rar ting, men den originale trilogien er ikke for barn, den er for alle.

Så hva kan så skje etter Episode VII? Hva er håpet? Vel... Om filmene blir bra kan det sette Star Wars opp som noe bra igjen. Vi kan snu oss å si «Husker dere de tre dårlige filmene? Pfff.. Det er tre feilgrep det.» Om vi får tre gode filmer til vil favøren lene seg mot at Star Wars er bra igjen, det vil gi fansen tilbake stoltheten av å like noe som er bra. Gi oss mulighet til å elske Star Wars ubetinget igjen. Det vil kunne sette Lucas tre CGI-fester i baksetet, mens vi kan kose oss med at Star Wars er bra igjen! De nye trenger ikke bli fantastiske heller, bra gode, bra nok til at vi ikke trenger å lyge til oss selv om at det ikke var helt idiotisk, underholdende nok til at man kan se dem flere ganger og fortsatt ha det gøy. (Jeg betalte for å se Star Wars Episode 1 i 3D på kino, og jeg holdt på å sovne der jeg satt!)

Er det viktig? Njaaaa.. Satt opp mot andre ting som skjer i verden er det små erter. Men for en Star Wars fan er det uvurderlig å kunne elske Star Wars igjen. Jeg kommer til å følge med tett. Og jeg kommer til å håpe. Håpe at jeg en dag kan si at Star Wars er bra igjen, uten å måtte forklare at jeg mente de originale filmene.

HQ
Lyssabelen min!

Lyssabelen min!

Skrevet av Los den 12 desember 2012 klokken 16:50

I dag er vente tiden over! 12.12.12. Dagen når et av mine mål i livet ble nådd. Jeg eier min helt egne lyssabel! Det kan høres lite ut, men det har tatt meg 23 år. Men nå står min Darth Vader Force FX Lightsaber fra Hasbros Signature Collection her. Wow!


Det hele begynte i oktober når jeg hadde bursdag. Jeg fikk noen penger med beskjeden «Kjøp deg noe du alltid har ønsket deg, men aldri har tatt deg råd til!» Vel...hva kunne det være? Jeg gikk å holdt på pengene å kikket i butikker å på nett. Hva kjøper jeg meg, som jeg alltid har ønsket meg? En dag snublet jeg over en annonse på Finn.no. Lyssabel selges! Lyssabel! Det vil jeg ha! Men mannen som hadde lagt den ut på Finn.no ville ikke selge lyssabelen han hadde lagt ut for salg. Så..hva nå? Å kjøpe en lyssabel fra utlandet å få den sendt hit er ganske dyrt, pluss toll å greier.. Så jeg la det fra meg. Men jeg klarte ikke slutte å tenke på å kjøpe meg en lyssabel. La meg forklare:


Star Wars har hatt en stor påvirkning på meg hele mitt liv. Fra første gang jeg så «The Empire Strikes Back» har jeg vært frelst på Star Wars. Lego, leker, filmer. Alt. Det er en av hjørnesteinene i meg.
I min barndom lekte jeg Star Wars. Jeg brukte alt jeg fant passende til lyssabler, men jeg hadde aldri en «ekte». Pinner, rør, fjernkontroller, ble brukt som lyssabler i lek. Og like gøy var det alltid. Men den ekte uteble altså. I mine ungdomsår la jeg det fra meg. Jeg så filmene, men jeg lekte ikke lengre. Også er det noe med å være 23 år å bruke en god slump penger som skal gå til «praktiske og voksne ting» på en «leke».. Men nå har jeg innsett en ting. Om jeg ikke kjøper meg en lyssabel nå vil jeg aldri oppleve å ha en! Jeg kommer aldri til å bli 10 år igjen, Det kommer aldri til å bli «passende» for meg å kjøpe. Men jeg har jo alltid hatt lyst på en...


Så, tilbake til oktober. Jeg bestemte meg for at det måtte bli en lyssabel. På Play.com fant jeg Darth Vaders Empire Strikes Back Force FX Lightsaber til 750 kr. Men den kunne ikke sendes til Norge. BLAST! Men aha! Min gode venn Adrian bor jo i England! Og han var selvsagt villig til å hjelpe. Jeg bestilte en og fikk den sendt til han, hvor han pakket den opp, sjekket at den var hel, pakket den ned og sendte den til meg. Privat person til privatperson er det nemlig en verdigrense på 1000 kr før du må tolle. Så begynte ventingen...


Men i dag, nøyaktig 4 uker etter å ha reist fra London, landet pakken i fanget mitt. Oh the feeling! Har du noen gang fått noe du har ønsket deg så lenge at du ikke trodde du ville få det? Det er så utrolig deilig!
Den er fantastisk! Metal håndtak med små detaljer over alt gjør det til en virkelig kul ting å ha for en Star Wars-fan, det er virkelig en flott replica av filmhistoriens kuleste villans fryktede våpen. Det lysende røde bladet lyset opp stuen, og den kjente lyden fra Vaders sabel fyller rommet. Lydene er tatt direkte fra filmen. Jeg kan nesten høre Vader puste bak meg når jeg tenner den. Den har en tennings lyd, og en lyd når den slås av, samt humingen fra en på skrudd lyssabel, bevegelses lyd og en lyd for når bladet treffer noe.

Trivia (!): Darth Vaders lyssabel har bare en lyd når den treffer noe. Andre lyssabler hadde flere lyder med tanke på hva den traff osv, men Vaders hadde bare en.


Nå står den altså på bordet foran meg. Et ønske jeg har hatt siden jeg var liten er oppfylt. Jeg kan krysse «Få min egen lyssabel» av min «Ting å gjøre før jeg dør» liste. Og nå til det viktigste: Hvor skal den stå?

Har du noe du har ønsket deg lenge, men ikke tatt deg råd eller følt at det er passende å kjøpe? Når skal du ta den råd til å kjøpe det? Husk bare å gjøre det mens du kan!

GR mot SOPA

Skrevet av Los den 18 januar 2012 klokken 13:34

I dag har jeg sendt inn en mail til GR. Denne oppfordrer til å ikke dekke E3 i år uten at bakmennene bak E3 sier fra seg sin støtte til SOPA og PIPA. Jeg velger å legge mailen ut, i sin helhet, slik at de som ønske kan skrive seg ned som støtter av dette. Det er viktig at vil klarer å holde internett åpent og fritt, slik at kreativitet og kvalitet blir opprettholdt! Alle som er mot SOPA bør ta del, og GR er en siden som klart bør vise sitt engasjement mot dette.

Her er e-posten:

Hei!

I dag så jeg en video som fikk meg til å tenke på dere! (http://penny-arcade.com/patv/episode/stand-together-the-gaming
-community-vs-sopa-and-pipa ) En oppfordring til alle spillsider om å ikke dekke årets E3, om ikke de som driver E3 velger å fra si seg sin støtte av SOPA og PIPA lovene som truer med å ramme internett og dermed spillsider og spill som medium. Jeg vet at dere alt vet hva SOPA er, og vil ikke bruke tid på å forklare det, men jeg vil oppfordre dere til å følge denne protesten. Det handler om å opprettholde og kjempe for at internett som ikke skal være urimelig sensurert, og ikke kontrollert av makter som er med på å hemme internettets kanaler.

Gjennom å ikke dekke E3, som er en stor inntekts kilde for de som nå viser sin fulle støtte til SOPA, vil man vise sin avstand fra denne lover og de konsekvensene dette vil ha for det frie internett. Og med dette sender jeg min oppfordring til dere om å delta i denne markeringen. Mange vil bli rammet av SOPA, og jeg mener at GR bør ta avstand fra denne loven, og vise sin støtte til dette.

Denne mailen vil bli lagt ut som blogg på siden, for å vise hva jeg har sendt inn. Og for at andre kan sette sitt navn til det om de ønsker det.

Med vennlig hilsen Lars-Ole Stokke - aka Los

Skriv gjerne i kommentarfeltet om du er enig!

Lagt til 2012-01-18 13:37:
http://penny-arcade.com/patv/episode/stand-together-the-gaming-
community-vs-sopa-and-pipa

Jeg skjønner ikke hvorfor linken i bloggen får inn <warp>, den skal ikke være der

Den lange spilldiskusjonen er over!

Den lange spilldiskusjonen er over!

Skrevet av Los den 12 januar 2011 klokken 22:58

Det kan virke som at denne bloggen handler om Sarah Palin, og det gjør den også. Noe. Men det hele handler om spill..eller debatten rundt spill i alle fall.

8. januar i år ble kongressrepresentanten Gabrielle Giffords og de sivile rundt henne utsatt for et attentat i Tucson i Arizona. En mann åpnet ild mot kongressrepresentanten og de som hørte på henne, 6 ble drept og kongressrepresentanten selv ble truffet i hode, men overlevde utrolig nok. En dramatisk og forferdelig hendelse, som jeg tar full avstand fra.

I fjor brukte Sarah Palin riflesikter til og markere flere valgdistrikter på et kart, nærmere bestemt de som støttet helsereformen(ikke viktig i denne sammenhengen). Et av disse valgdistriktene var Gabrielle Giffords distrikt.

Dette har selvfølgelig ført til hard kritikk mot Sarah Palin, og det har gått så langt som at noen har sagt at Palin kan ha fremprovosert angrepet. Om dette er sant eller ikke er heller ikke relevant i denne sammenhengen. Men, det som er viktig er det Palin har sagt nå.

Palin gikk nemlig ut med en video for å slå tilbake mot dem som anklaget henne, hvor hun sier følgende:

"Acts of monsterus criminality stand on their own. They begin and end with the criminals who commit them."

Hun bruker dette som argument for at hennes riflesikter på kartet i fjor ikke har noe med angrepet å gjøre.

Så, kjære Palin, er dette ditt "get out of jail"-freecard, eller er dette det du står for? For gjelder ikke da dette også i den lange og harde diskusjonen rundt spillenes påvirkning av like angrep?

For det hun sier er at kriminelle selv står ansvarlige for sine handlinger, og at den eventuelle påvirkningen som hennes politikk og fremvisning i fjor skulle hatt er fritatt fra kritikk og angrep fordi mannen som avfyrte skuddene selv er ansvarlig for angrepet og handlingen.

Da må man kunne si det samme som spill og film og musikk og tv-serier og kattunger! Om noen av disse fremprovoserer en handling, vær det et angrep eller klapping av den myke pelsen, så er det den som gjennomfører handlingen som er ansvarlig!

Så, kjære Palin, om du skulle lese GR. Betyr dette at vi kan legge en lang og hard diskusjon bak oss? Eller er dette din måte å prøve å ro den store politiker rompen din ut av skuddlinjen? Kjenner jeg politikere rett så lange du vel bare regler for deg selv, og når du kan linke et spill til en skyter igjen så gir du vel blanke faen i det du måtte ha sagt før, eller?

Hva mener dere?