Norsk
Videregående - et dilemma!

Videregående - et dilemma!

Skrevet av kris2ffer den 18 november 2009 klokken 17:17

Hva skal jeg velge? Å begynne på en videregående skole er jo veldig viktig for videre utdanning, og det er ikke noen tvil om at jeg vil ha studiekompetanse. Det er mange linjer som gir meg studiekompetanse, men det er snakk om hva jeg virkelig gidder. Et stort dilemma!

Å begynne på allmen, som har skiftet navn til studiespesialiserende, er et av to alternativer for meg. Å få spessiell studiekompetanse frister veldig, men 2 år med matte, fysikk og kjemi/biologi frister ikke like mye. Det blir rett og slett jobbing dag ut og dag inn, og det vet jeg ikke om jeg orker! Nå skal ikke jeg sitte her og skryte, men ettersom hva div. rådgivere og lærere har sagt, har jeg forstått det sånn at det er gode muligheter for at jeg skal klare det bra..., men har på følelsen at jeg kommer til å møte veggen.

Noe jeg virkelig har lyst til, er å gå på musikk, dans og drama-linja, som er ny her på Kongsberg. Ikke for dans- og drama-delen, men for musikk. Heldigvis så er det sånn at musikk er hovedprioriteten på den linja, og dans er bare to timer i uka, i et halvt år. Drama er litt mer, men bare på VG1. VG2 og VG3 har bare musikk og det er det som virkelig frister, og det beste; det gir meg generell studikompetanse. I musikkdelen må man ha 1 hovedinstrument og 2 bi-instrumenter. Piano og vokal er obligatorisk, så jeg hadde endt opp med gitar som hovedinstrument (siden jeg har spilt det en god stund nå). Det er det som virkelig frister. Musikk er dt jeg brenner for, og hvor deilig hadde det ikke vært å drive med det i skoletiden! Jeg kan ikke spille piano, så det kan jeg bare lære meg, med stor fornøyelse. Å synge kan jeg nesten, så det skal vel kanskje gå greit. Et stort MEN er det da, alltid... Jeg har så godt som ikke muligheten til å få spessiell studikompetanse.

Tilbake til allmen. De fleste jeg kjenner skal gå der, og det er noe som på en måte trekker meg i den retningen også. Å få spessiell studiekompetanse hadde vært utrolig flott med tanke på det havet av yrker man kan få, men er det nødvendig? Å gå ungdommsskolen tre år igjen frister ikke så veldig, men allikevell er det noe som sier meg at jeg burde ta den linja. Harde år hele veien er ikke altfor morro, i motsetning til musikk, dans og drama.

Musikk, dans og drama har 35 uketimer, der 12 timer er musikkfag (inkl. Dans og drama) på VG1. På VG2 er det 17 timer i uka med bare musikk, og på VG 3 er det 25 timer i uka. Det er noe jeg virkelig kunne tenke meg!

Et utrolig vanskelig valg mener jeg. Det står altså mellom 3 år med morro og generell studiekompetanse, eller 3 år med hardt arbeid, men et supert resultat. Hva burde jeg velge? Kom med tips for og mot, det hadde hjulpet meg veldig! På forhånd, takk.

Til deg som lurer:
Generell studiekompetanse: Gir deg muligheten til å søke på mange studier, som juss og historie.

Spesiell studiekompetanse: Gir deg muligheten til å søke på alle studier, men man må ha hatt realfag på videregaående.

PS: Skal ikke søke før 1. mars, så jeg har fortsatt litt tid på meg.

HQ