Norsk
Blog

Årets Spill 2013 (Del 1)

Skrevet av Glorfindel den 22 desember 2013 klokken 22:16

Enda et år nærmer seg slutten. 2013 har bydd på vanvittig mange gode spillopplevelser og å plukke ut og rangere de 10 beste spillene har vært en svært formidabel oppgave. Selv om det beste spillet jeg har spilt i år (og noensinne) uten tvil heter Xenoblade Chronicles, ble mesterverket utgitt for to år siden og passer vel sådan ikke inn på en liste over de beste spillene fra 2013. Men som nevnt har det uansett vært nok å velge mellom og i første del av denne bloggen over de 10 beste spillene fra 2013 har plassene 10-6 fått sine representanter.

10. GTA V (PS3, X-box 360)

GTA er en serie jeg personlig ikke har et så voldsomt stort forhold til. Jeg husker jeg satt en del timer med GTA 2 på min gamle Windows 98 PC og har også mange gode minner fra San Andreas, men bortsett fra det er det ikke fryktelig mye erfaring å hente her. Allikevel måtte jeg ta del i hypen rundt lanseringen av GTA V, som så veldig mange andre. Og det er vel ingen tvil om at GTA V er et særdeles bra spill. Det har et stort fokus på historie med hele tre hovedpersoner du kan veksle mellom. Som vanlig er også verdenen stor og vidåpen og byr på vanvittig med frihet og valgmuligheter. Den følelsen man blant annet får av å kjøre ut på landet med pickup-trucken er det kun GTA som kan stå for. Spillet blir nok litt for realistisk og "fantasiløst" til å kapre en høyere plassering på listen min, men det er ingen tvil om at det fortjener en plass blant topp 10 av årets beste spill.

9. Super Mario 3D World (Wii U)

Mario har også meldt sin tilbakekomst dette året og det første tilskuddet til Nintendo's nye huskonsoll Wii U, ble utgitt helt i slutten av November. 3D World bygger litt på 3D Land som kom til 3DS for et par år siden, men bringer også med seg mye nytt. Blant annet kan du få tak i kattedrakten som lar figurene dine opptre som en katt, ved å løpe, klore og klatre på vegger. 3D World er også det første 3D baserte Mario spillet som lar flere spillere ta del i moroa. I tillegg til Mario kan du nå ta med Luigi, Toad og til og med Peach ut på festlige eventyr. Med fargesprakende og livlig banedesign, artig gameplay og stemningsfylt musikk, er 3D World en plattformopplevelse som er veldig givende både alene og sammen med venner og familie. Spillet er langt ifra skuffende, men jeg må få innrømme at jeg likte begge Galaxy spillene bedre. Allikevel har 3D World den velkjente Mario kvaliteten som gjør det til et svært underholdende spill og det får en velfortjent plass på listen.

8. Rayman Legends (PC, PS3, Wii U, Xbox 360, PlayStation Vita)

Rayman Legends ble utsatt lenge, men var endelig på plass i August. Rayman har lenge vært en av mine favorittfigurer og i plattformsjangeren kanskje større enn selveste Mario. Han skuffer ikke denne gangen heller og leverer en plattformopplevelse det lukter svidd av. Det er nesten umulig å ikke sitte med et voldsomt glis rundt munnen når du sitter med kontrollen i hånda og hele spillet er fargesprakende, musikalsk og vel gjennomført fra begynnelse til slutt. Wii U versjonen byr også på et litt annerledes gameplay, ved bruk av Wii U's gamepad til å løse diverse oppgaver. Den trykkfølsomme skjermen gir deg muligheten til å styre en figur i bakgrunnen som setter ut broer, kutter tau osv. for at hovedpersonen skal komme seg videre på banen. Festlig liten vri, men til tider litt ble det litt for tregt. Av en eller annen grunn tror jeg kanskje at jeg likte forgjengeren Rayman Origins bedre, men Legends er fortsatt et plattformspill av ypperste klasse. Og det er også et av årets beste spill generelt.

7. Fire Emblem Awakening (3DS)

På 7. plass finner vi enda et eksemplar fra en av Nintendo's serier. Fire Emblem er nok langt fra så kjent som det Pokémon, Zelda og Mario er, men det er fortsatt en veldig interessant spillserie. Fire Emblem Awakening har dessverre byttet ut seriens store ikon og min favoritt Smash Bros. helt: Marth, men til gjengeld presentert en meget verdig nykommer i hovedpersonen Chrom. I tillegg får du ta del i historien "selv", ved å skape og tilpasse en mystisk person få kjenner fortiden til. Historien i Fire Emblem Awakening er god og du møter mange ulike personer du kan rekruttere til laget ditt. Du kan velge alt fra hvilke klasser og våpen de ulike karakterene skal ha, som gir en stor kreativ frihet. Som strategispill benytter spillet seg også av et turbasert kampsystem, som jeg i utgangspunktet ikke er så alt for glad i. Men når det gjelder Fire Emblem har dette aldri vært noe problem og hele spillet er egentlig svært skreddersydd til konsollen det ble utgitt til. I tillegg til å være blant 2013' beste, synes jeg også det er et av de beste spillene som har kommet på Nintendo 3DS til nå.

6. Pokémon X/Y (3DS)

2013 har også vært året for et nytt tilskudd i min lengstlevende spillserie: Pokémon. De siste årene har Pokémon serien dabbet litt av, men Pokémon X/Y skulle vise seg å endre på dette. Spillene innførte for første gang en spillopplevelse i full 3D på håndholdt konsoll, nye pokémon, en ny verden å utforske og en historie med mange hemmeligheter. Det føltes nyskapende og spennende, samtidig som det videreførte alle elementene som serien er så kjent for. Det turbaserte kampsystemet har i liket med Fire Emblem, aldri vært noe problem i Pokémon spillene og det å se alle sine Pokémon i 3D på samme måte som kun tidligere har vært mulig i Pokémon Stadium, Colosseum osv., er kanskje noe av det jeg likte aller best med disse spillene, i tillegg til fantastisk musikk som denne serien alltid har hatt og som nå er bedre enn den har vært på lenge. En herlig blanding av nyskapning og nostalgi har blåst ny gnist i denne kjære serien, både for meg og helt sikkert mange andre.

To be continued...

Årets Spill 2013 (Del 1)

HQ