Norsk
kaffe.

kaffe.

Skrevet av blackrogue den 15 mai 2007 klokken 21:52

jeg drikker kaffe, jeg drikker ganske ofte kaffe, jeg liker kaffen min ikke alt for sterk. jeg drikker den helst med melk og sukker. men på en god solrik dag sitter jeg gjerne ut på terassen og tar den svart.

kaffe er noe de fleste av oss drikker gjennom dagen. men vet vi alle hva kaffe egentlig er?
Kaffe er en drikk laget av frukten fra kaffeplanten (Arabica eller Coffea arabica og Robusta eller Coffea canephora utgjør ca. 99 %). Frukten blir skrellet for skall og fruktkjøtt, og kjernen (steinen), det vi kaller bønnene, blir tørket, brent og malt opp. Finheten på kaffepulveret varierer etter hvordan kaffen skal tilberedes. Kaffen blandes på forskjellige måter med vann, og drikkes i de fleste tilfeller varm.

Det eldste sporet vi finner etter kaffe er en 1500 år gammel historie fra Etiopia om gjeteren Kaldi. Kaldi oppdaget at geitene oppførte seg merkelig etter at de spiste en plante med røde bær. Geitene fikk ikke sove om kvelden. Han fortalte det til en munk, som straks fattet interesse for fenomenet og helte varmt vann over bærene. Munkene hadde tidligere hatt problemer med å holde seg våkne under bønnestundene, men ikke nå lenger. er dette alså den første kaffen vi kjenner til?

det begynte å dukke opp forskjellige kaffehus for rund 500 år siden i midtøsten. en av de tidligste vi kjenner til er var et kaffehus i byen mekka rund år 1470. samme tiden at islam ble vanlig. det ville si at folk ikke lenger kunne nyte vin eller andre former for alkohol lenger. Ordet kaffe kommer antagelig fra qawah som er det arabiske ordet for vin.

kaffe var faktisk også et medisin, på 1700-tallet ble kaffe gitt til munker og prester i den katolske kirke som antipotensmiddel. Kaffen hadde et rykte på seg for å motvirke erotiske følelser og gjøre menn impotente. Dette er ikke noe som er vitenskapelig forankret. I tillegg var det vanlig å selge kaffe på apoteker som avføringsmiddel.

I dag regnes kaffe som en sosial drikk. Man inviterer stadig venner for å ta en prat over en kopp kaffe. For mange er kaffe en viktig del av hverdagen. Mange starter dagen med en kopp eller to til frokost på grunn av dens oppkvikkende effekt.

kaffe er også et stort handels produk.t det finnes også mange sorter for kaffe. og enda flere forskjellige drikker, fra kaffe latte til iskaffe.

Det er usikkert om kaffe er skadelig for helsen. Ingen vitenskapelige forsøk tilsier at kaffe er skadelig for kroppen. Forskerne er stort sett enige om at et moderat inntak av kaffe ikke er skadelig, men kan ha en effekt mot kreft.

er man i utenlandet og skal handle kaffe så tar jeg med hva kaffe er på forskjellige språk.

norsk = kaffe
nederlansk = koffie
spansk = cafe
engelsk = coffee
tysk = caffee
italiensk = caffè
portugisisk = café
russisk = кофеий
hellas = Καφές

Du verden, nå fikk jeg mer lyst på kaffe, må nesten hente meg en kopp til.

Lagt til 2007-05-15 21:54:
det ser ut til at dere selv må dekodere kaffe på russisk og hellask. GR tilater meg ikke til å bruke tegnene ser det ut til.