Norsk
Blog

Snart over og ut med håndholdte konsoller, eller... ?

Skrevet av Ayub Dizaei den 22 januar 2018 klokken 22:01

En vakker sommerdag i 2003 får jeg mitt aller første Game Boy Advance i lilla farge. Jeg ble rett og slett forelsket i den konsollen og brukte den hyppig hver dag. Det første spillet jeg fikk i bursdagen (sammen med GBA-konsollen) var Mario Kart. Det skjønte jeg raskt ikke var noe for meg, derfor fikk jeg byttet det inn i butikken mot et annet spill. Det var da jeg valgte å bytte Mario Kart mot Yoshi's Island: Super Mario Advance 3 (til GBA). For å si det slik ble jeg ikke skuffet over byttet og sitter fremdeles med et av tidenes beste barndomsminne (i spilling) fra det spillet der.

Den tiden gikk jeg på barneskolen og ble kjørt stadig til og fra skolen, men ikke uten GBA-konsollen med Yoshi's Island spillet i. Det hendte ofte at jeg ønsket pappa kjøre litt saktere slik at jeg kunne få tid til å spille litt mer eller at jeg var midt i en viktig del av banen og slet med å fullføre det. Eller alle de gangene jeg var på ferie med familien så hadde jeg med et par ekstra batterier for GBA-konsollen og spilte i farta. For å si det slik, GBA = LIFE, der og da.

Etter hvert fikk jeg spill som Pokemon Ruby, Zelda: Minish Cap, Final Fantasy I & II; Dawn of Souls og selvfølgelig blant GBA favorittene mine: Lord of the Rings: The Two Towers. Jeg spilte så innmari mye at jeg begynte å drømme om disse spillene. Dette var livet der og da...

Snart over og ut med håndholdte konsoller, eller... ?

Ettersom årene gikk kom jo Nintendo DS inn i markedet og det måtte jeg selvfølgelig ha, med skikkelig kule spill som bl.a. Pokemon Pearl, Diamond og Platinum. Og The legend of Zelda Phantom Hourglass, og ikke minst remake av Super Mario 64. Glemte jeg foressten å nevne det kongebra spillet - Suikoden: Tierkeis? Men det var da spillingen min tok en ny vending. Det var som at jeg fikk oppdaget andre nye spillkonsoller, nemlig mobilen. Nå må jeg presisere om at mobilen ikke er en direkte spillkonsoll, men det kom så innmari mange kule spill til mobil og til og med et par egne mobiler som var laget for å spillet med. Bl.a. Sony Xperia Play. Dette så jeg på som revolusjon innen spilling for håndholdte konsoller.

Første mobilspillet jeg ble hekta på het GunBros (finnes fremdeles på GooglePlay og sikkert for Apple også..). Jeg spilte så knappene begynte å brenne. Neida, joda.... Neida. Men jeg fikk oppdaget nye måter å spille på. Nå må jeg presisere om at mobilspilling har alltid vært blant oss, med f.eks. Snake til de første Nokia mobilene. Men dette her var noe helt annet. Noe enda kulere og avhengende. For noe skumle greier sier jeg bare...

For å spole flere år frem i tid og fram til den dag i dag. Jeg ser at spill for mobiler har økt noe voldsomt, kanskje flere i antall en spill for konsoller som GBA, GBC, PSP, PS Vita, DS, osv. Spill som Clash of Clans og Clash Royale, eller Monument Valley. Hvem husker vel ikke de store nyhetsoppslagene av spillserien "The Room"? Man ser også langt flere spill som ble lansert for spesielt Playstation 1 er blitt relansert for mobiltelefoner, bare se på antall gamle Final Fantasy spill på Google Play / Apple. Ikke nok med det så har mobil spillselskapene funnet nye måter å tjene penger på, metoder som kan gi enda mer profitt enn å selge spillet til en fastpris.

Det finnes ikke et eneste mobilspill uten at man får opp en diger reklame på skjermen av enten et annet spill, eller noe som fører deg til en virus side. Alle disse reklamene er med på å tjene inn penger for spill selskapet, og enda mer penger hvis du bruker reklamene hyppig. Bare tenk på youtube. Jeg vil nok påstå at 99,99% av alle videoene på youtube har en eller annen form for reklame. Reklame som bidrar til inntjening av penger. Slik er det også med mobilspill. Man har jo også muligheten for å unngå disse reklamene, eller nei vent litt... Det må du foressten også betale for.

Ser man på dagens spillutvikling er det flere og flere produsenter som tidligere lagde spill for avanserte spillkonsoller. Har nå gått over til å lage heller enkle mobilspill, som de vet vil tjene langt mer penger gjennom. Utviklingen innen mobilspill har økt noe voldsomt gjennom årene, og hvis man så enkelt som søker på Youtube etter "How to make games for Android" får man over flere titusener ulike videoer om det. Det finnes dessuten mange ulike programmer som bl.a. RPG maker, Unity, Unreal Engine, osv. Noen av disse programmene brukes til å også lage konsollspill, men hovedsakelig finner man disse i mobilspill, etc.

Jeg tenker nok at en dag vil konsoller som bl.a. DS, 3DS, PSP, PS VITA, etc. ta slutt og ikke lages noe mer av. Heller ikke komme noe etterfølgere, for mobilene vil nok mest sannsynligvis ta over spillmarkedet - innen håndholdte konsoller. Eller hva tenker du om det jeg tenker om på utviklingen? Fyr løs med diskusjon!

HQ