Norsk
Blog
Tantara - Based on Evil - historie/anm.

Tantara - Based on Evil - historie/anm.

Skrevet av Matscoolio den 23 mai 2013 klokken 00:22

Tantara - Based on Evil

Før jeg begynner selve anmeldelsen vil jeg ta en liten stund til å diskutere historien til bandet. Jeg har nemlig et aldri så lite bias for denne gruppa, så det kan være å greit å forklare litt rundt opprinnelsen. Det startet originalt i 2009 med trommisen Stian Sannerud som satt ut for å covre alle Metallicas låter på trommer. I 2010 ble det lagt ut en demo av en sang kalt "My Occupy". Den hadde bare vokal på refrenget og trommene var laget i et dataprogram, men det hadde trøkk og fikk en viss oppmerksomhet rundt seg. Langt ifra revolusjonerende var det, men definitivt nok til å fange interessen.

Bandnavnet som ble brukt var Tantara. Egentlig var det bare et navn vennegjengen brukte da de deltok UKM, men de la stadig ut teasere og demoer for nye sanger som "The Debate", "Human Mutation" og "Court Injustice". Senere i samme år slapp de EP'n Human Mutation. Den solgte relativt godt og fanskaren bygget seg opp mer og mer. Mange konserter ble spilt på endel barer og andre småsteder i Norge til de kontaktet Flemming Rasmussen (produsenten bak blant annet Metallicas Ride the Lightning og Master of Puppets) og fikk napp. I sommeren 2011 gikk de til verks med å lage albumet jeg nå skal anmelde.

Based on Evil - 2011

Låtliste:

1. Based on Evil
2. Mass Murder
3. Negligible Souls
4. The Debate
5. Human Mutation
6. Trapped in Bodies
7. Prejudice of Violence
8. Killing of Mother Earth

Norsk og thrash metal er tre ord man sjelden ser i rekkefølge. I tillegg er det neppe bra når det først er det, men der stiller Hamarbandet 'Tantara' seg til siden og ler mens de holder fram debutalbumet: "Based on Evil".

For å ta det fra grunnen av: hva er det jeg liker med dette albumet? Jo, for det første er det en god blanding av nytt og gammelt. Det vises at Metallica har inspirert dem, men flesteparten av sangene føles unike, i motsetning til f.eks. Eviles Five Serpents Teeth - et utrolig bra album, men om Metallica har vært oppført som artist har jeg ikke reist mer en et kvart øyenbryn.

For det andre har de presset inn en hel del variasjon. Noen sanger har uavbrutt heseblesende riffing, mens andre tar seg tid til å bygge opp stemningen og deretter slå til deg i trynet med råe trynesmeltende riff. Prakteksemplar på stemningsoppbygging finner du i sangen Mass Murder. Det starter med seige og harde riff, går etter noen minutter over i et raskere tempo, før det roer ned mot slutten og opparbeider stemning for låten som kommer etterpå.

Gjennom hele albumet finnes det fullt av små øyeblikk som fyller med glede. Fra den Angel of Death-lignende trommedelen i Mass Murder til den akustiske gitarsoloen i Killing of Mother Earth. Det gjør sangene spesielle og bemerkelsesverdige.

Instrumentarbeidet er godt over godkjent over hele fjøla. Ikke overraskende er lydmiksen veldig bra, med tanke på hvem som er produsenten. Et samleord for lydbildet er "tjukt". Gitaren har en enorm slagkraft, trommene likedan, vokalen kan minne om Slayers Tom Araya i aggressivitet, men har likevel en særegenhet over seg. Backup-vokalen minner utrolig mye om Anthrax' backup-vokal, noe som kun er positivt. Bassen slår seg også veldig godt fram i miksen: den er aldri for mye i lydbildet, men alltid tilstede.

Oppsummering: dritbra album. Uten tvil et av de aller beste thrash-albumene som har kommet ut de siste årene. Jeg gleder meg enormt til Tantaras neste album som til sigende skal komme allerede neste år.

Favorittsang: Mass Murder

Dårligste sang: NEI.

Hør på hele albumet om du vil:
Her.


Karakter: 9/10 eller terningkast 6

HQ