Norsk
Blog
Hva er det med at folk blir "støtt"?!

Hva er det med at folk blir "støtt"?!

Vi lever i et samfunn fullt av pingler. Sutrekopper, sytepaver, gamle tanter... kall dem hva du vil. Det går knapt en dag uten at man hører om noen som føler seg støtt av, tar seg nær av, eller som "reagerer" på en eller annen bagatell.

Nå senest var det snakk om et God of War-trophy som ble for drøyt for enkelte. Trofénavnet "Bros before hos" klarte å trykke på nok tær til at det fikk oppmerksomhet, både av Sony og av media.

Ok, hjelp meg litt: Jeg er ingen God of War-veteran, men vet at det er et spill med attenårsgrense, fylt av blod, horer, testosteron og penetrering av øyne med kniv. Likevel presterer noen å bli støtt av noe så uskyldig som et trofé som heter "bros before hos". Hvordan henger det på greip? Som om det ikke var andre ting å ta av om man først skulle bli støtt.

PETA var også ute med en kommentar her for litt siden, der de mer eller mindre krevde at hvalfangst-"forherligelsen" som vi kan forvente fra Assassins Creed IV blir fjernet.

Lambi, dorullprodusenten, lanserte nylig doruller med kjærlighetsdikt. Jada, et snålt konsept, men et fair konsept. Tror du ikke det klarte å snike seg inn et par bibelvers på dorullflaka? Vårt Land og en rekke biskoper var snart på pletten og krevde å få denne usmakeligheten fjernet.

Ved juletider var det snakk om en fortvilet barnefar som mente dorullnisser var meget uhygieniske. Ja, så uhygieniske var de at han krevde at barnehagen sluttet å lage dem.

Trenger jeg en gang nevne Mohammed-karikaturene?

Folk syter altså, men det er ikke nok at vi blir minnet på at det finnes slike håpløst stakkarslige sjeler der ute som ikke har bedre å ta seg til enn å klage på verdens minste bagateller. Nei, de vil ha bot og bedring, og tror du forsyne meg ikke mange får det også?

Sony gav etter for kritikken, og endret trofenavnet til "bros before foes". Bibelversene ble fjernet fra dorullene. Dorullnisseproduksjonen ble avlyst. Jeg blir nesten ikke forundret om hvalfangsten blir ekskludert i Assassins Creed IV.

Er "Bros before hoes" virkelig støtende? Er det for drøyt å tørke seg i ræva med bibelvers? Er dorullnisser forferdelig uhygieniske? Bidrar virtuell hvalfangst til mer aksept for hvalfangst?

Man kan jo diskutere litt frem og tilbake fra sak til sak om kritikken er berettiget eller ikke, men jeg ser en stygg trend, og det er at folk generelt sett blir mer og mer pripne, ømfintelige og hårsåre. Mye kritikk er tullekritikk som jeg virkelig ikke synes bør anerkjennes. I tillegg blir kritikkterskelen laverer og lavere; det skal mindre og mindre til før en aktør gir etter for syting.

Så for å oppsummere: Folk mangler bein i nesa, og selskaper mangler bein i nesa. Enda kortere sagt: Samfunnet mangler bein i nesa. Skal det være sånn?

HQ