Norsk
Blog
Hvor går grensen, og trenger vi grenser?

Hvor går grensen, og trenger vi grenser?

Hva har spillvold å si for samfunnet. Bidrar det til mer vold, avler det mordere, eller er det utelukkende uskyldig moro?

Dette er et tema vi aldri får diskutert nok. Eller rettere sagt, det er et tema vi aldri klarer å hate nok. På meg virker det som om 90 % av spillerne synes denne debatten er unødvendig. De hopper rett i skyttergraven og anklager alle som stiller spørsmålstegn ved spillvold som idioter uten peiling som bare leter etter en syndebukk. Ukritisk forsvar.

Altså, jeg er ingen motstander av spillvold, men jeg prøver å tenke over dets skadepotensial. Jeg vil ikke bagatellisere påvirkningskraften spillmediet har, for det er et medie rikt på inntrykk.

Å ta liv i spill, gjør det ingenting med oss? Joda, det er digitale avatarer, og det vi gjør får ingen reelle konsekvenser, men kan det tenkes at det gjør noe med oss likevel, som f.eks. vår oppfatning av menneskeverd, respekten for livet?

Altså, drap er grusom handling. Hva er det som gjør at vi likevel har null problemer med å plaffe ned motstandere i skytespill? Har du blitt bedt om å voldta et barn er jeg ganske sikker på at du har fått problemer.

Ja, det er en grusom tanke, og jeg hadde hatt seriøse problemer med å gjennomføre noe slikt om jeg fikk beskjed om det. Jada, det er "bare er et spill", men det er nå en gang jeg som styrer.

Voldtekt, drap, tortur, folkemord, barnemishandling... Går det an å rangere disse grusomhetene? Jeg synes i hvert fall det er veldig vanskelig, så hvorfor er drap så mye lettere å fordøye enn alt det andre?

Jeg stiller igjen spørsmålet, hva er det som gjør det så lett å drepe? Kan det ha noe med at vi er "lært opp" av mediene - både bøker, film og spill - til at drap er greit? Har vi rett og slett blitt vant til det? Isåfall er jeg redd for at det kan ha gjort noe med vårt generelle syn på menneskeverdet, uten at vi egentlig helt har merket det.

Kanskje vil vi i fremtiden se spill som legger opp til voldtekt og tortur? I dag høres det drøyt ut, ja, men tenk over at det å skyte og drepe en person tross alt også er ganske drøyt. Det er likevel helt greit... påstår vi hardnakket.

Så, hvor går grensen, hvem setter den, og hva skjer om vi tråkker over?

Bilde: Ville du hatt problemer med å gyve løs på digitale barn?

HQ