Norsk
Blog
Om å kaste mat, og å spise "søppel"

Om å kaste mat, og å spise "søppel"

Strategist skrev tidligere i dag en blogg om det å kaste mat. Han spurte om jeg kaster mat, så jeg tenkte å svare.

Jeg hater å kaste mat. Det skjer, men jeg hater det. Det er bortkastet på alle mulige måter. Det er bortkastede penger, bortkastet næring, og energien som skulle til for å avle og foredle maten blir også bortkastet. Å kaste mat er et hån mot en verden som er i energikrise, og der folk sulter.

"Men at jeg spiser opp maten min hjelper ikke barna i Afrika. Jeg blir jo bare feit."

Vel, det handler ikke om "det å spise opp maten". Det handler om at når man ikke spiser opp maten din, så betyr det at man har kjøpt inn for mye. Fråtsing kalles det, og det fører til kasting av mat.

Den største delen av maten som kastes, kastes fra butikkene, og denne maten er ofte fullstendig brukbar!

Tro meg, jeg har sjekket.

Jeg så en reportasje på TV for om lag et år siden om såkalte "dumpster divers", folk - ofte studenter - som oppsøker containere bak butikker etter stengetid, og leter etter brukbare matvarer som har blitt kastet.

Jeg ble fascinert over det de fant, så jeg måtte prøve det selv, bare for å kunne tro på det, se det med mine egne øyne. Så, iført mine svarteste klær, hansker, buff, og med en victorinox lommekniv, og mini maglite på innerlomma, la jeg i vei mot en container jeg visste av.

Og ganske riktig, der var store svartsekker med brød, frokostblandinger og dressinger, pølser, kjøttdeig og biffer, spennende pålegg jeg aldri ville kjøpt ellers, ost og melk og brus, yoghurt og smoothies, frø, baguetter sauser og egg. Det var ikke måte på hva jeg fant av brukbar mat, jeg måtte velge bort masse, for jeg hadde bare med meg en liten ryggsekk.

Jeg overbeviste kjæresten min om å bli med, og etter hvert begynte vi å ta med ekstra handleposer, for å kunne ta med mer. Det ble noen turer i uka den vinteren, og vi levde fett!

Det er klart, etter man har hamstret slikt "søppel" er man litt skeptisk. Man smaker ekstra godt på melka, lukter ekstra godt på kjøttdeigen og er alltid litt usikker på "hvordan skal egentlig skinkepålegg lukte?" "Hva skal egentlig majones smake?".

Av og til tok vi med varer vi trodde var gode, men som viste seg å være bedervede, og fy faen, råtten kylling er noe med det verste som finnes. Stanken river så hardt i nesen at du kjenner helt ned i halsen. Beware.

Jeg vet det kan høres litt hippie-aktig, uteliggersk, og kanksje til og med litt stakkarslig ut å krype opp i containere på jakt etter mat, men om du ser på det som det det er, en kilde til god, gratis mat så er det helt ok. Men jeg vet at folk dømmer, derfor kler jeg meg alltid i mine mørkeste klær før jeg vandrer ut på tokt.

For vi vet jo alle at mørke klær ser minst mistenkelig ut... OG at man blir usynlig.

Jeg anbefaler å teste ut såkalt "dumpster diving", i det minste én gang, bare for å se galskapen. Det kastes så sykt mye god mat.

Ja, og en siste ting: Dette er en vinteraktivitet! Om sommeren blir containerne til stekeovner. Du kan jo tenke deg forskjellen på en container som holder -10 grader, og en som holder 40.

HQ