Norsk
HD DVD the little engine that couldn't

HD DVD the little engine that couldn't

Skrevet av Big Hurt den 24 februar 2008 klokken 01:22

Formatkrigen er avgjort, og ut av støvet kommer Blu-ray ragende. VG viser bilder av Toshiba sjefen med lukkede øyne, og snakker om henrettelser. Har jeg klikket meg inn på en utenrikssak? Nei, det var visst en artikkel om elektronikk...

Formatkriger er alltid frustrerende, aldri noe særlig moro å være blant de som valgte feil. Dette er ille nok i seg selv, men det har seg slik at det ikke er nok for motstanderene å vinne, de skal dessuten gni salt i såret og proklamere for hele verden at de hadde rett og vi er dumme og tok feil. Alltid herlig med grasiøse vinnere...

Til alle dere som valgte Blu-ray som deres format, gratulerer. Vær så snill å la oss HD DVD folk få sørge i fred, og ikke fortell oss hvor dumme og toskete vi var som ikke var like smarte som dere, og hvis vi hadde hørt på dere ville ting vært så mye enklere for oss.

Alle HD DVD eiere har vel skjønt at dette kom til å skje, hvorfor Warner valgte Blu-ray er åpenbart. De ønsket å ende krigen, noe de klarte veldig godt i samarbeid med media som ikke kunne vente på å erklære HD DVD formatet dødt. Dette var ikke noe ukjent for oss som hadde formatet, det hadde vel blitt erklært dødt fire, fem ganger tidligere. Denne gangen var det desverre ikke mer futt igjen i Toshiba som kastet inn håndklet. Mr. T hadde slått Rocky Balboa på knockout.

Jeg er en ihuga HD DVD supporter, og det med god grunn. Helt siden VHS har jeg samlet i stor skala på film, og film betyr mer for meg enn musikk og spill. Så når det ble klart at det ville komme et HD format visste jeg at dette skulle jeg ha. Men hvem skulle jeg velge?

Mitt avgjørende valg falt på HD DVD. Den var sonefri, så jeg kunne importere de filmene jeg ikke gadd å vente på skulle krabbe seg over atlanteren til oss her oppe. Ikke minst hadde den King Kong, en av mine desidert favorittfilmer med regi av Peter Jackson. Bilde og lydkvaliteten var mer eller mindre lik på begge format, men HD DVD var en god del billigere enn Blu-ray spillerene. En annen ting var de ekstreme DRM'ene som Blu-ray implementerte i discene sine. Back-up skulle ikke være mulig i neste generasjons videoformat i følge BDA.

Så jeg plukket med meg en Toshiba spiller og King Kong og Serenity i begynnelsen av 2007. Det ble noen fantastiske timer, og siden den gang har jeg kjøpt meg en ny spiller og har en HD DVD film samling på ca.60 titler, og den vokser stadig. Prisene på HD DVD faller så mye nå at jeg kan kjøpe 3 HD DVD til prisen av en Blu-ray film, som igjen fører til større samling.

For en idiot som fortsetter å kjøpe det dumme døde formatet tenker kanskje du. Heldigvis vet jeg at Toshiba vil fortsette sine garanti plikter ovenfor meg, og når jeg slår på min HD spiller så kommer ikke teksten "HD DVD is dead, please buy a Blu-ray" opp på displayet, men et hyggelig "Welcome!" Spilleren min virker fremdeles! Siden det nå er slik at den fortsatt virker, så velger jeg heller å betale mindre for like bra kvalitet, mens det enda er på markedet. Toshiba spillerene er også noen av de råeste DVD spillerene som er der ute, og de skalerer opp mine gamle filmer i fantastisk 1080p og noen ganger må jeg gni meg selv i øyenene for å være sikker på at jeg ikke ser på en HD film. Men en DVD samling på over 700 filmer er dette en meget god ting.

Veien videre for Blu-ray nå er åpenbar, prisene må ned. Både på spillerene og filmene. All fokus må brukes på den virkelige fienden, DVD. Det hjelper fint lite for formatet at en Blu-ray film selger over 100k på en uke, når tilsvarende DVD film selger over 9millioner samme uken. Blu-ray må bli massemarked, og det må skje rimelig fort. En siste ting som ville gjort ting betraktelig enklere for forbrukerne var å standarisere formatet sitt, eller få Live spillerene ut fort som fy. Det er vel ingen som vil oppleve Samsung BDP-1200 fadesen vil jeg tro. Aller minst Samsung som blir saksøkt på bakgrunn av at de ikke slipper oppdateringer til spilleren sin fordi de mener den er for gammel til å oppdateres. De norske butikkene må også ta seg kraftig sammen og faktisk vise litt baller og fronte Blu-ray skikkelig. Ikke gjemme det bort i et hjørne der de står prisa til 349,- og 299,90.-

HQ