Norsk
Blog
Tilbakeblikk på spillåret 2012

Tilbakeblikk på spillåret 2012

Skrevet av 192 den 23 desember 2012 klokken 15:04

Da var det denne tiden på året igjen. Den tiden da vi både ser frem mot en fantastisk juleperiode sammen med familie og venner, og til en ny begynnelse, et nytt år. Som i fjor tenkte jeg å skrive en egen blogg hvor jeg både ser tilbake på året vi snart er over, og deretter frem mot året som kommer. Allikevel har jeg bestemt meg for å heller dele det i to i år. Det er rett og slett fordi jeg har mye mer på hjertet i år enn i fjor, og hvis jeg skulle presset det inn i én blogg tror jeg ikke en eneste en hadde lest hele. Så derfor tar jeg bare å ser tilbake på 2012 i denne bloggen. Og så klart, politikk, skole, nyhetsaker og den slags holder jeg meg langt unna, her er det spill som skal diskuteres!

For hvordan har egentlig 2012 vært rent spillemessig? Hvilke spill er det som har utmerket seg mest? Har året vært som forventet, eller har det vært utsatt for overraskelser i både positiv og negativ forstand? For uansett om 2012 har vært et godt eller dårlig år for deg personlig, er det en ting som er sikkert: Også i år har vi blitt servert en rekke nye spill, for ikke å snakke om nye konsoller. Personlig har jeg verken Wii U eller Vita (faktisk har jeg ikke så mye som tatt på noen av dem). Grunnen til det er rett og slett softwaren til konsollene. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg i år har vurdert å kjøpe Vita, for så å hver eneste gang komme frem til et "nei". Det er rett og slett for få fristende spill, og jeg må bare håpe på Sony sine vegne at 2013 vil bli bedre. Kanskje Tearaway gjør susen? For selve maskinen er jo langt i fra dårlig.

Noe av de samme tendensene har vi hatt i spilluniverset generelt. Jeg tror de fleste kan være enige i at 2012 har vært et ellers dølt år rent spillmessig? Hvor er det ene, eller de to ordentlig gode spillene vi har blitt vandt til å få hvert år siden starten av generasjonen? For ikke å snakke om alle skuffelsene vi har fått i år. Max Payne 3, Diablo 3, Assassins Creed 3 og så videre... Listen er i det hele tatt lang.

Det som derimot har vært meget positivt for året, og som jeg tror vi kommer til å huske 2012 for, er den enorme utviskingen av grensene mellom indie/nedlastbare- og AAA-spill. Se på spill som Journey, The Walking Dead, Fez. Dette er spill som nå gang på gang utkonkurrerer de store spillene når vi skal oppsummere de beste fra i år. The Walking Dead vant blant annet "Årets spill"-trofeet på VGA tidligere denne måneden! Selv syns jeg ikke noe særlig om dette spillet, men jeg kan absolutt skjønne hvorfor folk elsker der. Men la oss nå se på hva jeg derimot likte aller best i 2012:

5. Borderlands 2
Borderlands 2 får en 5. plass for sin gærne humor, herlige karakterer og for å være et generelt sett morsomt spill. Dessverre hadde jeg nok forventet dette spillet mye høyere.

4. King's Bounty: Warriors of the North
Unektelig årets aller største skuffelse for min del. For mye gjenbruk fra tidligere år, for mange tekniske feil og generelt lite nytt gjør at spillet ikke får bedre enn en fjerdeplass. Det er langt ifra dårlig, heller tvert imot, men jeg hadde forventet mye, mye mer!

3. Wargame: European Escalation
En tredjeplass for dette herlige strategispillet er helt ærlig bedre enn jeg hadde trodd da jeg spilte det tidlig i år. Men spillet var rett og slett knallbra, og spesielt sammen med en venn. Flott med et ordentlig RTS i en ellers tørr strategispillperiode.

2. Far Cry 3
Far Cry 3 overbeviste på ekstremt mange områder, og er uten tvil blant de to beste spillene fra 2012. For en verden, for noen karakterer, og for en moro! Historien burde vært bedre, men utenom det er det ikke mye å klage på. Herlig!

1. Journey
Det var et close call mellom Far Cry 3 og Journey, og det var ikke før rent nylig at jeg virkelig bestemte meg for at sistnevnte faktisk fortjente å bli årets spill. Derimot startet ikke mitt forhold med spillet altfor godt. Jeg ble nemlig heller lite imponert da jeg spilte det for første gang i mars, og det ble egentlig bare liggende helt til jeg tok det opp igjen for ikke lenge siden. Jeg tror den umiddelbare skuffelsen hadde mye å gjøre med at jeg forventet meg noe annet enn det jeg faktisk fikk, pluss at jeg satt og hørte på radio mens jeg spilte. Da jeg tok spillet opp igjen, ga jeg det en ordentlig sjanse, og bestemt meg for at jeg skulle ta det for det det er. Radion var også langt borte, og lyden på TVen var stilt høyt opp. Og plutselig bare føltes det ut som noe helt annet. Musikken fortjener all mulig heder og ære, og følelsen en får av å spille sammen med en vilt fremmed, og bare fly oppå sanddynene sammen, føler helt fantastisk, nesten filmatisk (på den gode måten). Det var slike uforglemmelige øyeblikk som fikk meg til å innse at Journey fortjener den aller jeveste plasseringen. Og får en grafikk a gitt!

Det må også nevnes at selv om Joruney er årets spill, var det en helt annen opplevelse jeg koste meg desidert mest med i år. Nemlig DayZ. Grunnen til at dette spillet ikke er på listen, er fordi det rett og slett ikke er et eget spill, men en mod. Men herrejesus for en underholdningsfaktor denne modden har, og jeg kan kanpt vente på at spillet skal utgis som et eget spill. Vi skal ikke se bort i fra at det kan bli 2013 aller beste spill.

I tillegg må jeg raskt nevne et par andre spill som absolutt fortjener å bli nevnt. Fellesnevnern for alle spillene er at de er indie-spill, og da kommer vi nok en gang tilbake til hvor mye denne typen spill har preget året. De spillene jeg tenkte å nevne er Hotline Miami, Dear Esther, Defender's Quest og To the Moon. Alle disse spillene har gitt meg fantastiske opplevelser i 2012, og sammen med Journey får de meg til å innse hvor enormt spesielt 2012 har vært rent spillmessig. For disse spillene har satt en helt ny standard for hva enkeltmennesker, eller et lite team, kan utrette, og jeg håper dette inspirerer mange andre fremover, så vi kan få like store perler også fremover.

Med det takker jeg for din oppmerksomhet, og håper at du også vil lese bloggen om 2013, som vil være oppe like etter jul, forhåpentligvis. Men for nå er det bare for meg å ønske dere alle en hjertelig god jul, og jeg håper dere nyter tiden sammen med deres nærmeste så mye dere overhode kan.

GOD JUL!!

HQ