Norsk
Gamereactor
hardware-tekster

Asus ProArt StudioBook Pro 15

Asus går løs på skaper-markedet med nye ProArt-produkter, men kan deres nye StudioBook hamle opp med markedets mest etablerte navn?

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

Det er ikke akkurat slik at markedet for relativt slanke, men likevel kraftige bærbare datamaskiner designet til det såkalte "Creator"-publikumet, er noe nytt. En viss forbrukerskare har lenge hatt behov for å redigere filmer, bilder eller til og med lage 3D-animasjoner og bedrive bildesyntese mens de er på farten, og det er nettopp disse forbrukerne såkalte "Pro"-produkter har siktet mot i lang, lang tid. Nylig så vi Apple oppdatere sin MacBook Pro i håp om å ta tilbake tronen på dette markedet, men selv om den maskinen er meget flott på egen hånd, må vi bare erkjenne at om du leter etter teknisk ytelse i en tynn 15-16 tommers ramme, utstyrt med en nøyaktig fargekalibrert skjerm. Ja da finnes det andre steder du kan få mye mer for pengene.

HQ

Og Asus sin ProArt-serie er et nøyaktig bevis på hvorfor. ProArt-produktene deres har eksistert i lang, lang tid, og har til og med vært tilgjengelige på markedet enkelte steder, men nå har vi endelig fått tilsendt en av deres såkalte "StudioBooks", og kan med det konstatere at det du betaler mye penger for her, er så uendelig mye mer enn det du for eksempel betaler for hos Apple. Det er imidlertid ikke alt.

Asus ProArt StudioBook Pro 15

La oss starte med å snakke kroner her. En MacBook Pro 16 utstyrt med en Intel i9-9900K-prosessor, 64 GB DDR4 2666MHz RAM, et AMD Radeon Pro 5500M-grafikkort og en 2 TB SSD vil koste deg omtrent 4299 dollar. For omtrent samme prisen, om ikke også noen hundre dollar mindre, får du en Asus ProArt StudioBook Pro 15, med en i7-9750H-prosessor, 48 GB DDR4 Ram, en 2 TB PCIe SSD og utstyrt med et Nvidia Quadro RTX 5000-grafikkort. Vi behøver vel ikke å slå fast hvilken maskin som er hurtigst her. Om man går over til norske kroner og en annen konfigurasjon, så får du en litt billigere utgave av Asus ProArt StudioBook 15 til rundt 27.000kr, da med en i7-9750H-prosessor, et RTX 2060-grafikkort, 16GB DDR4 RAM og en 1TB SSD. En MacBook Pro 16 med noenlunde samme prosessor, samme mengde RAM og halvparten av lagringsplassen vil derimot koste rundt 31.000kr.

Så da er vi vel egentlig ferdige her, ikke sant? Asus 'nye StudioBook Pro 15 er fortsatt en habil, kraftig og i visse tilfeller nokså prisgunstig maskin som ligger rett foran hovedkonkurrentene, ikke sant? Svaret på det er både ja og nei.

Dette er en annonse:

For alt er dessverre ikke bare fryd og gammen, og vi kan starte med designet. Først og fremst får du et fint utvalg av inngangsporter, spesielt de som ennå ikke er klare til å leve "dongle-livet" gjennom Thunderbolt 3-baserte USB-C-porter. Her får du en komplett SD-kortleser, flere USB A-innganger, HDMI og til og med en LAN-inngang. Her er det imidlertid også ulemper som er vanskelige å overse. Først og fremst lader maskinen med en vanlig "tykk"-kontakt, som igjen er koblet til en ganske stor lader. Og det er ikke akkurat lett å gi så mye strøm gjennom en relativt slank USB-C-basert lader, men nå som Apple har fått det til, bør produsenter som Dell og Asus kunne klare å følge opp. Dessuten er ikke byggekvaliteten helt der den bør være. Vi er helt enige i at Asus hovedsakelig selger deg komponenter her, og det er selvfølgelig hyggelig å vite hva du har betalt for. Men dette designet, som låner en og annen komponent fra ROG-serien, er ikke helt det vi hadde håpet på. Pekeplaten er litt for liten, tastaturet har ikke helt den samme taktile, responsive følelsen man skulle ønske, og skjermen har en gigantisk hake som ikke gjør så mye annet enn å påpeke at dette er en "Asus StudioBook".

Så ja, maskinens fysiske utforming er dessverre skuffende, men det er selvfølgelig ikke det viktigste. Den er verken sjokkerende stygg eller blendende vakker, den virker bare litt for "plastikkaktig" ved siden av en MacBook Pro 16 eller også Dell XPS 15.

Asus ProArt StudioBook Pro 15

Det som er avgjørende her er derimot ytelsen og om Asus' StudioBook klarer å holde seg kjølig, selv under omfattende press over lengre tid. Nedenfor er våre ulike testresultater.

Dette er en annonse:

<Ul>

  • Geekbench 4.1: 22.545

  • Håndbrems (4K-1080p transkode): 9:55

  • Blender BMW CPU: 5m 55s

  • Cinebench R20: 2267

  • 3D Mark Time Spy: 5705

  • </ Ul>

    Under alle testene målte vi CPU-temperaturer på godt opp mot 90 grader, men det var til gjengjeld der det toppet seg, selv under konstant trykk med over en times bruk. Som et resultat så vi ingen tegn til termisk struping, noe som er ganske imponerende i denne sammenheng. Til sammenligning testet vi maskinen mot en Dell XPS 15, som måtte senke klokkehastigheten etter omtrent 45 minutter. I tillegg klarte vi å skvise omtrent seks timers variert bruk ut av Asus 'StudioBook.

    Det er helt klart at Asus sin generelle tilnærming har vært å samle alle egenskaper de kan tenke seg i et samlet, bærbart kabinett, og i den forstand kan forsåvidt dette oppdraget betraktes som en suksess. StudioBook er fjærlett i forhold til komponentene den bærer på, tilbyr mange inngangsporter og er kraftig nok til å være en MacBook Pro-konkurrent, men til en billigere penge. Det er imidlertid litt kjedelig å se den samme "bøyningen" i kabinettet og en litt plastlignende komposisjon, for den kunne godt lignet litt mer på en MacBook Pro rent fysisk, spesielt til den prisen. Men dette er den første StudioBook-maskinen, så hvorfor ikke bygge videre på den?

    08 Gamereactor Norge
    8 / 10
    overall score
    er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

    Relaterte tekster



    Loading next content